PITS-hankkeessa taikina kohoaa ja uuni kuumenee… Campusravitan keittiössä valmistuu uutena innovaationa mäskisämpylöitä!
Vierailu Koskipanimolla
PITSin projektitiimi vieraili 4.5.2022 yhdessä Campusravitan kanssa Koskipanimon luona. Koskipanimo on Tamperelainen Panimo, joka toimii Panimoravintola Plevnan yhteydessä. He valmistavat oluita, siidereitä ja panimosimaa. Tapaamisessa keskustelimme mäskin hyödyntämismahdollisuuksista ja innovoimme sen käyttämistä Campusravitan sämpylöissä.
Mäskiä syntyy oluen valmistamisen sivutuotteena ja tällä hetkellä se menee eläinten rehuksi. Mäskissä haasteellista on sen säilyvyys, sillä mäski tulee saada jäähdytettyä mahdollisimman nopeasti valmistusprosessin jälkeen.
Campusravitan keittiöllä
Koskipanimon panimolta saatiin mäskiä mukaan noin 10 litraa ja mäski pakastettiin pienissä erissä. Campusravitan tiloissa järjestettiin demonstraatio Tampereen Ammattikorkeakoululla 31.5. Mäskistä päätettiin leipoa sämpylöitä.
1) sulatettua mäskiä
2) mäskiä apuna käyttäen leivottu mäskisämpylätaikina
3) uunituoreet mäskisämpylät
Demontraatio onnistui odotetulla tavalla ja toivomme koko PITS-tiimin voimin, että jatkokehitys jatkuu tästä vain eteenpäin.
Jatkon kannalta
PITS-hanke järjestään yhdessä Pikanmaalaisten yritysten kanssa erilaisia demonstraatioita saadakseen käyttämättömät sivuvirrat uudelleenkäyttöön. Tätä kautta PITS pystyy edistämään kansainvälistä Teolliset Symbioosit Suomessa (FISS) -toimintamallia. PITS kehittää FISS-toimintaa juuri Pirkanmaalla. PITSin tavoitteena on saada materiaalivirrat tehokkaammin käyttöön ja näin edesauttaa uusien teollisten symbioosien muodostumista.
- Tämänkin demonstraation tarkoituksena on lisätä yhteiskehittämistä Pirkamaalla ja tuoda erilaisia yrityksiä saman pöydän ääreen
- Voimme konkreettisesti huomata, kuinka toisen yrityksen sivuvirta saa uuden elämän toisen tuotteen raaka-aineena
- Tämän demostraatioesimerkin toivotaan rohkaisevan muitakin yrityksiä innovatiiviseen yhteistyöhön
Yhteistyössä Koskipanimo & Campusravita Oy
Kuvat ja graafinen ilme: Ginstia Haatainen ja Sanni Joukainen
Teksti: Ginstia Haatainen ja Sanni Joukainen