Monille pk-yrityksille on epäselvää, mitä käytännössä kannattaisi tehdä ja kuinka päästä alkuun tekoälyn hyödyntämisessä. AI-lähettiläs-hanke kannustaa tekoälyn systemaattiseen käyttöön yritysten omien tekoälylähettiläiden avulla.
AI-lähettilään tulee ymmärtää organisaationsa strategista toimintaa ja prosesseja. Hän tarvitsee myös datalähtöistä ymmärrystä ja tietotaitoa tekoälyn mahdollisuuksista ja niiden yhdistämisestä liiketoiminnallisiin tavoitteisiin. AI-lähettiläs voi olla tekoälystä teknisesti kiinnostunut henkilö, jolla on tavalla tai toisella johtava rooli.
− Tekoälyä kevyesti ymmärtävä tuotepäällikkö saattaa aluksi olla parempi AI-lähettiläs kuin tekoälyasiantuntija. Kun käytännön kokeilut edistyvät, keskiöön nousevat myös tekoälyosaajat, valaisee teollisuusteknologian lehtori Kari Naakka Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Kaikkea ei tarvitse osata heti; etenemisvauhti soveltuu yritysten omaan tahtiin. Hanke tarjoaa lähettiläille mahdollisuuksia osallistua konkreettisiin ja tekoälykyvykkyyttä lisääviin kokeiluihin omissa yrityksissään.
AI-lähettiläät saavat hankkeen asiantuntijoilta tukea kehitystehtävänsä toteuttamiseen. Ketterää ja konkreettista hankeyhteistyötä toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Turun yliopisto. Molemmista korkeakouluista on mukana liiketoiminnan, teknologian, tietojärjestelmien ja tekoälyn asiantuntijoita.