Tekoäly sosiaalisessa mediassa

Data ruokkii tekoälyä, ja sitähän sosiaalisessa mediassa riittää!

Vaikka et itse käyttäisikään sosiaalisen median palveluja, ne ovat varmasti sinulle tuttuja. Vuonna 2020 jopa 69 % 16–89-vuotiaista suomalaisista käytti sosiaalista mediaa kuten Facebookia, Instagramia tai Twitteriä. Sosiaalinen media on mainio tapa ylläpitää sosiaalisia suhteita, tutustua uusiin ihmisiin, jakaa tietoa ja näkemyksiä sekä löytää inspiraatiota. Toisaalta sosiaalisen median alustat keräävät käyttäjistään jatkuvasti tietoa, jonka perusteella algoritmit muokkaavat meille näytettävää mediasisältöä. Samankaltaisia suosittelualgoritmeja hyödynnetään myös suoratoistopalveluissa kuten Netflixissä.

Kaikille sosiaalisen median käyttäjille näytetään erilaista, juuri meille sopivaa sisältöä.

Sisällön suodattaminen ja suosittelu algoritmien toimesta on käytännöllistä ja käyttäjäystävällistä. Kuitenkin se sisältää omat riskinsä ja epämieluisat seurauksensa. Sen lisäksi, että käyttäjät antavat suostumuksensa henkilökohtaisen datan keräämiselle ja hyödyntämiselle, yksilöidyt sisällöt suodattavat ulos sellaisen sisällön, mikä ei koeta sopivan ajatusmaailmaamme ja mieltymyksiimme. Tätä kutsutaan filtterikuplaksi. Joskus voisi kuitenkin olla hyvä laajentaa katsantokantaa myös oman kuplan ulkopuolelle.

Sosiaalisen median vallasta ja vaikutusmahdollisuuksista kertonee jotain sen vaikutus Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulokseen vuonna 2016. Tällöin tietojenkeruun, valetilien ja valesivustojen myötä pyrittiin vaikuttamaan amerikkalaisäänestäjien asenteisiin ja vaalien lopputulokseen.

Sosiaalisen median alustat ovat demokratisoineet mediaa: aiemmin yksisuuntainen, suurilta tiedotusvälineiltä kansalaisten suuntaan tapahtunut viestintä on muuttunut sosiaalisen median myötä kaksisuuntaisemmaksi. Pienempien medioiden ja somevaikuttajien myötä ääneen pääsevät monipuolisesti erilaiset ihmiset ja näkökulmat, mikä laajentaa mediakenttää. Tämä tuo mukanaan valemedioita ja valeuutisia, jotka voivat sosiaalisen median alustojen myötä levitä nopeasti laajalle – unohtamatta vihapuhetta ja nettikiusaamista, joita voidaan toki algoritmien puolesta karsia ja kitkeä.

Lähteet:
The Elements of AI -verkkokurssi
eOppiva ja Valtiovarainministeriö: Tekoäly yhteiskunnassa