Tiedollinen itsemäärääminen tarkoittaa omien tietojensa hallitsemisesta ja siihen liittyviä oikeuksia. Digitalisoituvassa yhteiskunnassa kyky ja mahdollisuudet tiedolliseen itsemääräämiseen ovat yhä tärkeämpiä.
Tiedollista itsemääräämistä turvataan oikeuksilla, jotka pyrkivät takaamaan ihmisen mahdollisuuden hallita häntä koskevaa tietoa ja sen kulkua. On tärkeää, että yksilöt tuntevat oikeutensa tässä suhteessa. Esimerkiksi Euroopan yleisessä tietosuoja-asetuksessa eli GDPR:ssä on asetettu ihmisille tällaisia oikeuksia. GDPR:n mukaan ihmisellä on oikeus
- saada tietoa henkilötietojensa käsittelystä
- saada pääsy tietoihin
- oikaista tietoja
- poistaa tiedot ja tulla unohdetuksi
- rajoittaa tietojen käsittelyä
- siirtää tiedot järjestelmästä toiseen
- vastustaa tietojen käsittelyä
- olla joutumatta automaattisen päätöksenteon kohteeksi.
Esteeksi tiedolliselle itsemääräämiselle voi koitua esimerkiksi läpinäkyvyyden puute. Feministisen teknologianetiikan tutkijat ovat myös huomauttaneet, että verkkoalustojen ja sovellusten tarjoamat mahdollisuudet sille, miten käyttäjät voivat ilmaista itseään, identiteettiään ja preferenssejään, voivat olla niukkoja ja täten estää käyttäjiä edustamasta itseään haluamillaan tavoilla. Konkreettisena esimerkkinä toimivat verkkoalustat, jotka eivät tarjoa käyttäjille vaihtoehtoa kuvailla itseään trans- tai muunsukupuolisena.