Miten voimme vahvistaa omaa hyvinvointiamme vuorovaikutuskuormituksessa?

Valkoisia lumikelloja vihertävässä maisemassa.

Miksi työn kuorma ei helpota? Mitä teen väärin? Oletko yrittänyt vahvistaa jaksamistasi hakemalla tietoa hyvinvoinnin vahvistamiseen kirjallisuudesta? Ihmiset ovat usein tietoisia kuormituksen säätelyn ja hyvinvoinnin tukemisen keinoista. Pystymme vaikuttamaan palautumiseemme ymmärtämällä ja säätelemällä stressin hyvinvointiriskejä sekä käyttämällä arjessa päivittäin itselleen sopivia keinoja palautumisen vahvistamiseksi. Nämä hyvinvointiriskit liittyvät läheisesti kehoon ja aivoihin, joten pelkästään keskustelu tai lukeminen eivät yleensä auta.

Peilisolujen toiminta vaikuttaa meihin kaikkiin, joten tunteet tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen. Vuorovaikutustyössä tapahtuu väistämättä väsymistä. Tärkeää on oppia katkaisemaan tiedostamaton peilaus ja näin vaikuttamaan tunteiden ja kokemusten tarttumiseen sekä omien rajojen vahvistumiseen.

Omasta hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta myös muiden ihmisten vuoksi, sillä voidessamme hyvin olemme levollisempia ja suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin, kirjoittaa psykologi Riikkaelina Susipolku TAMK-blogikirjoituksessa.

 

Teksti: Riikkaelina Susipolku
Kuva: Pixabay