Kaikenlaiset tunteet kuuluvat työelämään – millainen on tunnekulttuuri ICT-alalla?

Keltaisia hymynaamapalloja eri ilmeillä.

Siellä, missä on ihmisiä, on aina myös tunteita. Siksi myös jokaisella organisaatiolla on ainutlaatuinen tunnekulttuurinsa, joka muodostuu työyhteisön jäsenten kokemista tunteista ja työyhteisön kyvystä käsitellä ja suhtautua tunteisiin. Tunnekulttuuriin liittyy keskeisesti psykologinen turvallisuus, joka on tunnistettavissa jokaisen oikeudeksi ja on yhteydessä työhyvinvointiin ja organisaation menestymiseen.

”Tunteet kuuluvat olennaisena osana työelämään, missä jokainen työntekijä kokee päivittäin monia erilaisia tunteita. Tunteita koetaan vuorovaikutustilanteissa työkaverien ja asiakkaiden kanssa. Myös suhde esihenkilöön aiheuttaa emotionaalisia reaktioita. Tunteet jaotellaan tyypillisesti positiivisiin ja negatiivisiin, mutta kuitenkin oikeissa tilanteissa ja oikein kohdattuna kaikki tunteet ovat hyödyllisiä. Menestyvän organisaation tunneilmaston ei kuitenkaan tarvitse olla aina pelkästään positiivinen. Muutos ja uudistuminen edellyttävät, että organisaatiossa osataan käsitellä myös kielteisiä ja negatiivisia tunteita.”

Näin kirjoittavat Satu Pinola, Reetta Saarnio ja Kati Päätalo Oulun ammattikorkeakoulun Oamk Journalissa julkaistussa artikkelissa.

”Kestävä aivoterveys -hankkeessa mukana olevien ICT-alan yritysten tunnekulttuuria käsiteltiin jokaiselle yritykselle järjestetyssä tunnekulttuurin työpajassa syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Työpajat liittyivät hankkeen affektiivisen ergonomian teemaan. Työpajan tavoitteena oli oppia ymmärtämään tunteiden merkitystä aivoterveydelle ja työhyvinvoinnille. Lisäksi tavoitteena oli oppia ymmärtämään oman roolin ja toimijuuden merkitys tunneilmapiirin rakentamisessa sekä psykologisen turvallisuuden arvo työyhteisössä.”

Lue lisää affektiivisesta ergonomiasta, psykologisesta turvallisuudesta, tunnetoimijuudesta ja IT-toimijoille tehdyn tutkimuksen tuloksista. Oamkin artikkeli ”How are you feeling? Tunnekulttuuri ICT-alalla” on julkaistu 24.5.2023 Oamk Journalissa.

 

Teksti: Satu Pinola, Reetta Saarnio ja Kati Päätalo
Kuva: AbsolutVision/pixabay.com