ICT-ala lähti tuunaamaan työtään aivoterveellisemmäksi

Toimistossa nuori nainen istuu työtuolilla jalat pöydällä.
Kuva: Andrea Piacquadio, Pexels

Itsensä johtaminen on keskeinen työelämätaito. Työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa oman työnsä tavoitteisiin ja sisältöön sekä ajankäyttöön ovat lisääntyneet, jolloin työtä voi muokata itselleen ja omaan elämäntilanteeseensa sopivammaksi ja aivoterveellisemmäksi. Miten jokainen meistä voisi olla oman elämänsä paras pomo?

Oulun ammattikorkeakoulun Kestävä aivoterveys -hanketiimi on järjestänyt työpajoja ICT-alan yrityksissä itsensä johtamisen teemasta. Mukana oli neljä ICT-alan yritystä.

ICT-alan tiimien itsensä johtamiseen ja aivoterveyden edistämiseen liittyvät kokeilut jakautuivat kuuteen teemaan: liikettä työpäivään, tiimin hyvinvoinnin vahvistamiseen, yhteisöllisyyden lisäämiseen, kalenterointeihin, kokoustamiseen sekä rentoutumistilan työstämiseen. Tiimien kokeilusuunnitelmien lisäksi itsensä johtamisen ja aivoterveyden edistämiseksi tehtiin myös oman työn tuunaukseen liittyviä kokeiluja.

ICT-alan työssä on runsaasti mahdollisuuksia olla itselleen paras mahdollinen pomo: työajat ja työn tekemisen paikat ovat joustavia, työpäivien aikana on mahdollisuus pitää taukoja, tiimit ovat itseohjautuvia, organisaatioiden hierarkia on tyypillisesti matala ja vastuuta jaetaan. Toisaalta itsensä johtaminen on myös vaativa työelämätaito.

Näin kertovat Oamkin Satu Pinola, Kati Päätalo ja Reetta Saarnio artikkelissaan ”ICT-ala lähti tuunaamaan työtään aivoterveellisemmäksi”. Artikkeli on julkaistu Oamk Journalissa 30.11.2021.