Kymmenjärjestelmällä on myös potentiaalia olla työterveyshuollon organisaation yhteinen kieli, joka auttaa moniammatillisessa yhteistyössä biopsykososiaalisen hoidon kohdentamisessa yksilöllisissä tilanteissa, tutkijat totesivat.
Tiivistelmä tutkimuksesta
Mielenterveysperusteiset sairauslomat ovat Suomessa lisääntyneet. Työelämän murros on johtanut työmäärän ja -tahdin kiihtymiseen sekä itseohjautuvuuden lisääntymiseen, mikä voi lisätä työssä uupumisen riskiä. Työterveyspalvelut ja terveyspsykologinen osaaminen ovat keskeisiä näiden ongelmien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Työterveydessä toteutetussa translationaalisessa pilottitutkimuksessa tutkittiin työuupumuksen vuoksi työterveyden palveluihin hakeutuneiden opettajien tilanteissa ilmenneitä uupumusoireilun primaariongelmia, ongelmiin johtaneita käyttäytymisketjuja sekä primaariongelmiin kohdennettuja psykologisia interventioita. Näiden kartoittamisessa hyödynnettiin kymmenjärjestelmää, joka on psykologisten ja elämisen ongelmien luokittelujärjestelmä. Tutkimuksessa arvioitiin kymmenjärjestelmän soveltuvuutta työterveyden kontekstiin.
Video
Työterveyspsykologi ja väitöskirjatutkija Tino Karolaakso tekee pilottitutkimusta kymmenjärjestelmästä, joka on Tampereen yliopiston kliinisen psykologian professori Martti Tuomiston kehittämä. Järjestelmää ei ole aiemmin sovellettu työterveyteen.
Kymmenjärjestelmä on malli, jolla voidaan luokitella ihmisten käyttäytymistä ja motivaatiota kymmeneen pääluokkaan. Käyttäytymistä ja sen syitä voidaan järjestää ketjuihin, joista voidaan hahmottaa esimerkiksi uupumistila, sitä edeltävät asiat ja työuupumukseen johtaneet syyt. Mallin avulla voidaan suunnitella kullekin henkilölle ihanteellinen interventio eli puuttuminen.
Olemme tehneet kymmenjärjestelmästä myös videon: Kestävä aivoterveys:Kymmenjärjestelmä työuupumuksen yksilöllisten syiden tunnistamisessa ja hoidossa – YouTube
Tino Karolaakson henkilöhaastattelu
Kymmenjärjestelmää taustoitetaan myös aiemmin julkaisemassamme uutisessa.
Työterveyspsykologi ja väitöskirjatutkija Tino Karolaakso: ”Yritän elää opetuksieni mukaisesti”