Mitkä tekijät yhdistävät aivotaloudellista työtapaa ja taloudellista liikkumista?

Punatakkinen nainen juoksee puistossa aurinkoisella säällä.

Samoin kuin liikkumisessa myös aivotyössä jaksamme paremmin, jos emme jatkuvasti ylitä omaa luontaista kapasiteettiamme vaan työskentelemme optimaalisempaan tahtiin, jolloin jaksamme myös paremmin. Yksittäiset kuormittavat päivät eivät vielä romuta hyvää kokonaisuutta, mutta jos työpäivät ovat jatkuvasti tai suurimmaksi osaksi ylikuormittavia, voi tilanne johtaa alipalautumiseen tai jopa työuupumukseen, todetaan Nuorten Lääkärien yhdistyksen blogitekstissä.

Heidi Pohjonen kirjoittaa Nuorten Lääkärien yhdistyksen (NLY) sivuilla julkaistussa blogitekstissään aivotaloudellisesta työtavasta. Jutussa siteerataan Kestävä aivoterveys -hankkeen asiantuntijaa, aivotutkija Kaisa Hartikaista:

Neurologian erikoislääkäri ja aivotutkija Kaisa Hartikainen piti viime vuoden lokakuussa mielenkiintoisen puheenvuoron aivotaloudellisesta työtavasta Kestävä aivoterveys -projektin webinaarissa. Hän käytti esityksessään vertausta, jossa hän pohti taloudellisen liikkumisen ja taloudellisen aivotyön yhtäläisyyksiä. Taloudellinen liikkuminenhan on pääperiaatteiltaan varsin hyvin tunnettu sekä anatomian ja fysiologian puolesta, joten aivotyön tarkastelu liikunnasta tuttujen käsitteiden ja ilmiöiden avulla vaikutti oivalta tavalta pohtia modernia aivotyötä.

Kuvittele siis, että olet lähdössä hieman pidemmälle lenkille tai esimerkiksi vaellukselle. Entä jos toistat saman matkan viisi päivää peräkkäin? Entä jos jatkat tätä viikosta toiseen? Tällöin jokainen päivä ei voi olla rivakkaa juoksua, vaan biologisten järjestelmiemme rajallisuus vaatii riittävää palautumista seuraavaa kuormitusta varten.

Riittävä palautuminen mahdollistaa sen, että tiettyinä päivinä voimme kuormittaa itseämme selvästi enemmän ja silti liikumme taloudellisesti ylikuormittamatta itseämme pitkällä aikavälillä.

Fyysisestä kuormituksesta aiheutunutta lihasväsymystä lienee helpompi arvioida kuin aivojen kuormitusta – tai ainakin vaikutamme hyväksyvän aivokuormituksen oireet kuten muun muassa ärtyneisyyden, ahdistuneisuuden ja muistiongelmat helpommin kuin fyysisen rasituksen aiheuttamat väsymyksen merkit.”

Lue 23.4.2022 julkaista blogikirjoitus kokonaisuudessaan NLY:n verkkosivuilta: Aivotaloudellinen työtapa – pohjana hyvä peruskunto

 

Tekstilainaukset: Heidi Pohjonen, NLY-blogi
Kuva: Pexels