Kurkistus kallon sisään

Korona-aika on koetellut suomalaisten kovalevyjä. Kestävään aivoterveyteen keskittynyt hanke sai poikkeusvuodesta ainutlaatuisen tutkimuskentän, kirjoittaa Nykypäivä-lehti.

Korona-aika on koetellut suomalaisten kovalevyjä. Kestävään aivoterveyteen keskittynyt hanke sai poikkeusvuodesta ainutlaatuisen tutkimuskentän. Ihmisen aivot ovat monimutkainen kokonaisuus. Ne sopeutuvat ja muovautuvat olosuhteiden mukaan. Koronavuoden aikana moni on huomannut toimivansa kuin autopilotilla. Tällä mennään kun muutakaan ei voi.

Jos stressiä tai kuormitusta aiheuttava olotila jää päälle, se vaikuttaa aivoihimme ja voi pidemmän päälle heijastua aina aivojemme rakenteisiin saakka. Käyttäytymistämme säätelevä etuotsalohkojen aivokuori voi ohentua. Jatkuva stressi heikentää ihmisen kykyä käsitellä tietoa ja epävarmuus lisää ahdistuneisuuden tunnetta. Vaikka valtaosa suomalaisista tuntuu sopeutuneen epidemia-arkeen, osalle koronavuoden poikkeustila on jo käymässä ylivoimaiseksi”, kirjoittaa Henriikka Pulli Nykypäivä-lehdessä.

”Viime vuoden maaliskuun ensimmäisenä päivänä Tampereella polkaistiin käyntiin kolmivuotinen Kestävä aivoterveys -kehityshanke. Hankkeen tarkoituksena on selvittää, millaisia aivoterveyttä tukevia toimintatapoja ja työvälineitä voidaan kehittää, jotta suomalaiset voisivat töissään hyvin.”

Lue ”Kurkistus kallon sisään” -artikkeli kokonaisuudessaan Nykypäivä 1/2021-verkkolehdestä, Lukusali 24/7, ss. 36-39.

Tekstilainaukset: Henriikka Pulli, Nykypäivä
Kuva: Timo Mäkinen, Nykypäivä