Kun toiminnanohjaus ei toimi, käyttäytymistämme ohjaavat tavat ja nopeaa mielihyvää tuottavat asiat. Silloin esimerkiksi terveellisten elintapojen noudattaminen voi olla vaikeaa, sanoo neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikainen Aivoliiton Aivoterveys-lehdessä. Hartikainen kertoo myös tuloksia tutkimuksesta, joka toteutettiin Kestävä aivoterveys -hankkeessa.
”Neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikaisen mukaan ihmisten tiedot aivojen toiminnoista ovat lisääntyneet, mutta toiminnanohjaus on asia, josta olisi hyvä puhua enemmän. Se on mukana tunteiden, käyttäytymisen ja ajattelun säätelyssä.
– Toiminnanohjausta tarvitaan erityisesti silloin, kun emme tee rutiininomaisia samanlaisina toistuvia asioita, vaan kun tehdään uusia tai haastavia asioita. Näitä toimintoja tarvitsemme nykyään työelämässä lähes kaikissa tehtävissä ja myös monilla muilla elämän osa-alueilla.
– Silloin kun kuormitamme aivoja liiallisesti, toiminnanohjauksen kapasiteetti ei olekaan käytössä työtehtäviin eikä toisaalta myöskään aivoterveellisiin valintoihin tai elintapoihin, huomauttaa Kaisa Hartikainen.”
Herätä aivojesi kapellimestari
Toiminnanohjausta voidaan tukea monilla tavoilla:
- Huolehdi säännöllisestä arjen rytmistä. Nukutko hyvin, syötkö säännöllisesti? Toiminnanohjauksen tehokkuus vaihtelee sen mukaan, kuinka kuormittunut on tai toisaalta, kuinka hyvin on levännyt ja nukkunut.
- Ota aivoergonomia huomioon päivällä. Se tarkoittaa vääränlaisen kuormituksen välttämistä aivoille. Tee yksi asia kerrallaan ja tauota. Katsotko kotona samaan aikaan televisiota, luet kännykästä jotakin ja puhut kumppanin kanssa? Myös työpaikalla kannattaa välttää liiallista ja turhaa tietoa sekä turhia keskeytyksiä.
- Tue palautumista. Kotona voi toteuttaa hyvää aivoergonomiaa esimerkiksi niin, ettei tavaraa ole liikaa ja kaikelle on oma paikkansa. Lepoon olisi hyvä löytyä rauhallinen paikka, jossa ei ole ylimääräistä vilskettä.
- Tarkastele, kohtaavatko vaatimukset ja resurssit työssäsi ja vapaa-ajallasi. Mitkään aivoergonomiset keinot eivät auta, jos vaatimukset ovat mahdottomia resursseihin nähden.
Lue koko juttu Aivoterveys-lehdestä. Uutinen on julkaistu 3.3.2023.
Teksti: Annina Ranimo, Aivoterveys-lehti
Kaisa Hartikaisen kuva: Studio Reetta Muranen