Työpaja toteutettiin Naistarissa, kansainvälisessä naisten kohtaamispaikassa 14. – 15.11.2018. Työpajatyöskentelyyn osallistui maahanmuuttajanaisia, neuvolatyöntekijöitä sekä hanketyöryhmän edustajia. Työpajassa käsiteltiin raskausteen liittyviä asioita; erityisesti keskusteltiin raskauden tuomista muutoksista, elintavoista raskauden aikana, perhe-etuuksista sekä isän ja äidin rooleista.
Ensimmäisen raskaus-aiheisen työpajan tuloksia
Maahanmuuttajat eivät ole homogeeninen ryhmä vaan heidän tietotaitonsa, tapansa ja tottumuksensa vaihtelevat. Terveyserot voivat olla suuria. Maahanmuuttajaäidin raskaus voi olla terveysriki ja terveyteen vaikuttava tekijä. Maahanmuuttajanaisten voi olla vaikea päästä ja hakeutua terveyspalveluiden piiriin, jos kielitaitoa ei ole. Kotimaassaan maahanmuuttajanaisten terveyttä edesauttavat turvallinen lähipiiri raskauden aikana. Odottava äiti saa tietoa raskauteen ja synnytykseen liittyvistä asioista omalta äidiltään, sisariltaan tai ystäviltään. Tietoa suomalaisesta neuvolatoiminnasta ja sen tuomista palveluista tarvitaan. Jos maahanmuuuttajaäiti on osannut hakeutua neuvolaan raskaaksi tultuaan, hän yleensä on tyytyväinen saamiinsa palveluihin.
Tulkkipalveluja sekä aineistoja selkokielellä toivottiin
Tulkkipalveluiden saatavuus on tyytyväisyyttä lisäävä tekijä. Isät osallistuvat toisinaan neuvolakäynneille, erityisesti varhaisraskauden ultra kiinnostaa isiä. Raskaana oleva maahanmuuttajaäiti ja -isä tarvitsevat tietoa omalla äidinkielellään raskauden aiheuttamista fysiologisista muutoksista, sikiön kehityksestä sekä suomalaisesta raskauden seurantajärjestelmästä. Suomessa tarjottavista perhe-etuuksista ja niiden hakemisesta tarvitaan informaatiota selkokielellä.
Elintapojen ohjausta: ravinto- ja liikunta-aiheisia kuvakortteja, ohjelehtisiä ja videoita
Haastattelujen perusteella elintapaohjaukseen liittyvä materiaali osoittautui tärkeäksi kehitettäväksi teemaksi. Tarvitaan havainnollistavaa materiaalia terveellisestä ravitsemuksesta raskauden aikana, kuten esimerkiksi kuvakortteja ja ohjelehtisiä kasvisten ja täysviljavalmisteiden käytöstä. Erityisesti raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy tulee muistaa. Opastusta tarvitaan hanaveden käytöstä janojuomana sekä hampaiden hoidosta. Monella odottavalla äidillä on raskausaikana pieniä selkävaivoja ja liikkuminen jää helposti liian vähäiseksi. Toivottiin opaslehtisiä ja havainnollistavia videoita, mitä liikuntaa voi harrastaa raskausaikana. Monissa maissa käytetään paljon lääkkeitä raskausaikana. Toivottiin, että Niitty-hankkeessa tuotetaan selkokielellä materiaalia sallittujen ja turvallisten lääkkeiden, mausteiden, yrttien sekä päihteiden käytöstä raskauden aikana. Työpajassa sovittiin, että tehdään yhteistyötä Sydänliiton Neuvokas-perhe hankkeen työntekijöiden kanssa.
Isän rooli ja isyyden merkitys eri kulttuureissa
Isäksi ja äidiksi kasvamista sekä toimivan parisuhteen kulmakiviä tulee perhevalmennuksessa käsitellä. Varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen on yhtä tärkeää niin maahanmuuttajaperheiden kuin kantaväestöön kuuluvien perheiden kanssa. Isyydestä ja isän roolista eri kulttuureissa keskusteltiin. Käynnistetään yhteistyö Miesten Kansalaistalo Mattilan työntekijöiden kanssa isien saamiseksi Niitty-hankkeeseen mukaan.
Perhevalmennusmallin ja sisältöjen työstäminen jatkuu kevään 2019 aikana Niitty-hankkeen toisessa työpajassa, jonka teemana on synnytys.
Artikkelikuva: pixabay.fi