Haastattelujen toteutus syksyllä 2018
Haastateltaviksi valikoitui eri kulttuureista lähtöisin olevia maahanmuuttajaäitejä ja -isiä, perhetyöntekijöitä sekä esimiehiä terveys -ja sosiaalialalta. Haastattelut toteutettiin Bikva-menetelmällä.
Aloitimme haastattelut haastattelemalla viittä maahanmuuttajaäitiä, yhden maahanmuuttajaperheen sekä kolme maahanmuuttajaisää. Haastateltavat olivat kotoisin Iranista, Irakista, Syyriasta, Albaniasta ja Afganistanista. Tampereen kaupungin työntekijöiden haastattelut toteutettiin yksilö- ja ryhmähaastatteluina. Haastateltavina oli terveydenhoitajia, sosiaalitoimen perhetyöntekijöitä sekä esimies- ja suunnittelutehtävissä työskenteleviä työntekijöitä Tampereen kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan terveydenhuollosta. Haastattelimme myös synnytyssalissa pitkään toiminutta kätilöä. Viimeinen vaihe haastatteluissa oli työnjohdon haastattelut.
Perhevalmennuksen keskeiset sisällöt nousivat esille
Haastattelujen tulosten perusteella keskeisiä sisältöalueita maahanmuuttajien perhevalmennuksessa ovat raskausaika, seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä parisuhde ja vanhemmuus. Synnytykseen liittyvät asiat ja käytänteet kiinnostivat myös. Vauvan hoidosta ja lapsiperheille suunnatuista sosiaalietuuksista, lastenoikeuksista ja lastensuojelusta tarvitaan tietoa. Haastatteluissa saatiin arvokasta tietoa Niitty-hankkeelle perhevalmennuksen sisällöistä ja miten eri tavoin toivotaan perhevalmennus toteutettavan.
Maahanmuuttajaperheille järjestettiin infotilaisuus yhteistyössä Tampereen maahanmuuttajainfo Mainion kanssa 17.10.2018. Lähetimme tiedotteen hankkeesta Tampereen neuvoloihin.
Haastatteluista ja tutkimustiedosta on tehty yhteenveto, joka löytyy Niitty-hankkeen verkkosivulta Maahanmuuttajien perhevalmennustarpeen kartoittaminen haastattelujen ja tutkimustiedon avulla -yhteenveto.
(Artikkelikuva: pixabay.fi)