Koronaviruspandemian vaikutukset hankkeen toimintaan

Koronaviruspandemian (COVID-19) vuoksi Suomessa otettiin 18.3.2020 käyttöön tiukat ohjeistukset ihmisten kanssakäymisen rajoittamiseksi. Näistä johtuen joudumme myös osan Niitty-hankkeen toiminnasta keskeyttämään.

Hervannassa Kototorilla oleva lapsiperheiden neuvontapiste aloitti toimintansa helmikuussa 2020. Koronaviruspandemian vuoksi neuvontapiste jouduttiin sulkemaan 16.3.2020 alkaen. Korvaavaa toimintaa ei näillä näkymin ole suunnitteilla. TAMKin terveydenhoitaja- ja kätilöopiskelijat ehtivät pitää lapsiperheiden neuvontapistettä kaksi kertaa viikossa muutaman viikon ajan osana monikulttuurisen perhetyön opintojaan. Alustavan kokemuksen mukaan neuvontapiste koettiin hyödyllisenä ja tärkeänä matalan kynnyksen palveluna. Aikaa olisi kuitenkin vaadittu vielä enemmän toiminnan pilotointiin, jotta perheet olisivat löytäneet vieläkin paremmin palvelun piiriin.

Lasta odottavien perhevalmennusryhmistä ehdittiin toteuttaa Ratinan kauppakeskuksessa ja Tampellan neuvoloissa toimineet ryhmät, joihin osallistui yhteensä 20 lasta odottavaa vanhempaa. Hervannan perhevalmennusryhmä jouduttiin perumaan koronaepidemian vuoksi. Hervannan ryhmään oli ilmoittautunut 11 perhettä. Hervannan ryhmän tilalle suunnitellaan uusi ryhmä joko keväällä tai syksyllä 2020. On myös mahdollista, että kyseinen ryhmävalmennus pidetään tarvittaessa virtuaalisesti. Virtuaalisen perhevalmennusmateriaalin suunnittelu ja toteuttaminen on jo käynnistynyt.

Pikkulapsiperheiden vertaisryhmätoiminta Kansainvälisten naisten kohtaamispaikka Naistarissa on toistaiseksi keskeytetty koronaepidemian vuoksi. Pikkulapsiperheiden vertaisryhmätoiminta ehti jatkua Naistarissa tammi-helmikuun ajan. Toiminnan käynnistäjinä toimivat Niitty-hankkeen terveydenhoitaja ja vertaisohjaaja. Pikkuhiljaa ohjausvastuu siirtyi Naistarin työntekijälle sekä vertaisohjaajalle. Hervannassa alkuvuodesta käynnistynyt uusi vertaisryhmä kokoontui sovitut kuusi kertaan ja saatiin päätökseen ennen koronaepidemian alkua.

Yhteistyötä Niitty-hankkeen keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa on jatkettu kevään aikana ja jatketaan edelleen. Yhteistyökokouksia on pidetty Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa maahanmuuttajatyötä tekevien työntekijöiden, Avaamo-hankkeen toimijoiden sekä Miestalo Mattilan kanssa. Lisäksi Tampereen kaupungin työntekijöiden kanssa on pidetty suunnittelukokouksia Niitty-hankkeen perhevalmennusmallin juurruttamiseksi osaksi kaupungin omaa toimintaa. Tulevia yhteistyöneuvotteluja on sovittu MLL:n, Didarin, TALK-hankkeen, Ihmisoikeusliiton sekä Vigor-hankkeen toimijoiden kanssa.

Niitty-hankkeen työntekijät kuitenkin jatkavat työskentelyä ja ovat tavoitettavissa sähköpostilla tai puhelimitse! Tällä hetkellä työstämme aktiivisesti ohjausaineistolle omaa sivustoa, jotta tuottamamme materiaali olisi helpommin jokaisen saatavilla. Tästäkin tiedotamme lisää, kun työ etenee.

Olettehan huomanneet, että koronavirusohjeita on saatavilla netissä useilla kielillä. Tämän linkin takaa löytyy kymmenillä kielillä perusohjeet, joiden tekemisessä on ollut mukana mm. Punainen Risti ja Maailman lääkärit (Doctors of the World).

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta näinä poikkeuksellisinakin aikoina!

 

Artikkelikuva: pixabay.com