Kysely perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon välisestä yhteistyöstä hyvinvointialueilla

Kuvituskuva: Kiitotie ja kumpupilvet

Viime vuoden elokuussa raportoimme Pirkanmaan alueen perusterveydenhuollossa ja työterveyshuolloissa toteutetusta sektorien välistä yhteistyötä kartoittavasta kyselystä.

Kyselyn tulosten (linkki avautuu uuteen välilehteen) myötä tulimme hankkeessa siihen lopputulemaan, että on syytä tarkastella asiaa hieman laajemmalti ja etenkin nyt, kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa.

Maaliskuun 2023 alussa lähestyimme tuoreita hyvinvointialueiden johtajia kyselylinkillä ja toivoimme heidän jakavan sitä edelleen perusterveydenhuollon yksiköihin. Vastaavasti olemme Työterveyslaitoksen verkostojen kautta yhteydessä hyvinvointialueilla toimiviin työterveyshuollon yksiköihin, jotta kyselyyn saadaan vastaajia molemmilta sektoreilta. Kysely on vastattavissa huhtikuun puoleen väliin asti, jonka jälkeen koostamme vastauksista yhteenvetoa. Tällä kertaa emme liittäneet haastattelututkimusta osaksi kyselyä, siitä yksinkertaisesta syystä, että projekti on tulossa maaliinsa elokuun lopulla ja aika on käymässä vähiin.

Heti kyselyn päättymisen jälkeen kerromme tuoreimmat tulokset. Tällä hetkellä olemme saaneet perusterveydenhuollon henkilöstöltä yhteensä 219 vastausta ja melkein jokaiselta hyvinvointialueelta on vastaajia. Eikä vielä olla edes loppusuoralla!

Mikäli sinä perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon edustaja olet käynyt vastaamassa kyselyyn, tuhannesti kiitoksia ajastasi ja ajatuksistasi! Mikäli et vielä ole, niin eipä hätää. Lähetämme muistutuksen hyvinvointialueiden perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon esimiehille kyselyn levittämisestä heti pääsiäisen jälkeen!

Lauri Vähätalo

Tutkija

Tampereen yliopisto