Digiaika -verkosta ja verkostoista voimaa työhön

digisyke

Timo Rainio

 

Digitalisaatiosta puhuttaessa keskitytään yleensä erilaisiin teknisiin laitteisiin tai ohjelmistoihin ja siihen kuinka niiden käyttö vaikuttaa arkeemme. Uusien tekniikoiden käytön opimme koko ajan nopeammin, mutta vaikeampaa on tottua sen aiheuttamiin isompiin muutoksiin työnteon malleissa, organisoitumisessa ja organisaatioissa.

100 visiota tulevaisuuden Suomesta – vierasblogikirjoituksessa kynäilin, kuinka valmistavan teollisuuden keskusteluissa on esillä muutamat tämän ajan suositut ilmiöt: Digialogi, Luottamus, Kokeilut ja ketteryys.

Teollisuudessa paikkansa vielä lunastamaton, ajan ilmiö on oikeanlainen yhteistyö sekä ihmisten että organisaatioiden tasolla. Ensin sitä kutsuttiin verkostoitumiseksi, sitten tuli yhteisöt ja tuorein hypetys samaan aihepiiriin liittyen on käyty ekosysteemikeskusteluissa.

DigiSyke -hankkeessa digitalisaation kehittämisessä pyrittiin katsomaan juuri noiden laitteiden ja ohjelmistojen taakse siihen, kuinka ne muuttavat työtä ja organisaatioita. Sekä kehityscaseissa että hankkeen sisäisessä työskentelyssä verkostomainen tekemisen tapa oli aivan keskeisellä sijalla. Kokeilimme monenmoisia härpäkkeitä, joilla tehdä työskentelymme itselle ja mukana oleville organisaatioille näkyväksi. Unohtamatta keskustelua nenäkkäin asioista, välillä muodollisemmin ja vapaamuotoisesti. Luonnollisesti törmäsimme myös ihan niihin samoihin haasteisiin, mitä hankkeen kehityscaseja tekevät organisaatiotkin omissa toimissaan. Alussa, kun on intoa ja aikaa, kaikki on helppoa. Sitten kaiken kiireen keskellä, kun tietty uutuudenviehätys alkaa karista ja pitäisi tarttua niihin haastavimpiin osa-alueisiin, helposti palataan takaisiin vanhoihin jo opittuihin malleihin. Ei malteta olla tarpeeksi kauan epämukavuusalueella oppiaksemme kunnolla uudet tavat toimia ja sitä kautta onnistuta ulosmittaamaan digitalisaation mahdollistamia hyötyjä.

Toisena keskeisenä yhteistyön muotona hankkeessa olivat monenlaiset digitalisaation ilosanoman viestinvientiä ja toimijoiden verkottumista tukevat tapahtumat. Olimme omalta osaltamme mahdollistamassa mm. tänä vuonna jo seitsemättä kertaa järjestettävän CMAD -tapahtuman jatkumista sekä SomeTime -seminaaria. Tämä lisäksi merkittävä hankkeessamme kehittynyt toimintamalli oli Hackathon -henkiset innovaatiokilpailut. Näistä tärkeimpä SAP Finland ja SAP Finish User Groupin kanssa kaksi kertaa toteutettu Sykettä SAPiin kilpailu sekä Mikkelin seudulla Miksein järjestämät PKT -hackit. Hackeissa ideat lensivät ja ideoijat törmäytyivät. Konkreettisena esimerkkinä vaikkapa TerveysHackien tuloksena uudelleen virtaa omistajapohjan laajentumisen myötä saanut Moodmetric -terveyssormus  sekä osittain hankkeen toiminnan innostamana syntynyt Hackathon -innovaatiomalleja levittävä ja kehittävä aihealueen palveluyritys Hackmaker Oy.

Tarkempaa tietoa DigiSyke -projektissa kehitetyistä digitalisaatiota työkaluista ja palveluista, yrityskohtaisten casien tuloksista löydät näiltä sivuilta, Insyke -sivustolta   sekä mm. seuraavien some kanavien kautta:

DigiSyke Youtube kanava

SapSyke hackathon Youtube -kanava

Insyke Youtube kanava

Some Teollisuudessa linkedIn -ryhmä

Älykkäät koneet LinkedIn -ryhmä

 

Osittain DigiSyke -hankkeen nykyiset partnerit vahvistettuna varsin mittavalla joukolla uusia yrityksiä valmistelivat myös syksyn 2017 aikana mittavan ekosysteemiyhteistyöhön perustuvan hankesuunnitelman. Tämän Netsyke hankkeen ideana oli luoda verkostomainen toimintamalli tukemaan omaa toimintaansa digitoivia yrityksiä sekä näille palveluita tarjoavia erilaisia tutkimus-, kehitys- ja konsulttiorganisaatioita. Verkoston tarkoitus oli myös mahdollisuuksien mukaan kytkeytyä tulevaisuudessa osaksi kansallista innovaatiojärjestelmää esimerkiksi uuden Suomi.fi tai muiden vastaavien sähköisten palveluiden osana. Jätimme tuolla porukalla hakemuksen kansalliseen tuottavuutta ja työhyvinvointia ESR -hakuun syksyn haussa, mutta valitettavasti ideamme oli rahoituskriteerien näkökulmasta jalostunut jo hiukan liikaakin konkreettisesti mukana olevien tahojen käytännön liiketoimintaa tukevia intressejä palvelevaan suuntaan. Valmisteluporukka ei tästä kuitenkaan lannistu. Jo nyt on alettu miettiä, kuinka hypätä tämän ns. ESR -hankevaiheen yli ideamme kehittelyssä. Tavoitteena miettiä suoraan, kuinka idea voitaisiin ”paketoida” vähintäänkin itse itsensä kannattavien tuotteiden ja palveluiden ja sitä tukevan verkostomaisen ansaintamallin muotoon.

 

Timo Rainio

Kirjoittaja on DigiSyke-hankkeen päätoteuttaja Innovaatio Oy Uuden tehtaan edustaja