Verkostoajattelu on pikkuhiljaa korvautunut ajatuksella systeemeistä, kokonaisuuksista, joiden osana kukin yrittäjä ja yritys omalla alallaan, maantieteellisellä alueellaan ja markkinassaan on. Systeemiajattelussa maailmaa ei nähdä osina ja palasina vaan kokonaisuuksina, jotka koostuvat suhteista ja prosesseista. Systeemiajattelu auttaa ymmärtämään ilmiöiden välisiä yhteyksiä ja niiden yhteisvaikutuksen dynamiikkaa. Niin yrittäjät, opettajat kuin virkamiehetkin joutuvat pohtimaan, keitä tai mitä kulloiseenkin systeemiin liittyy, ja miten eri toimijat ja ilmiöt vaikuttavat toisiinsa.
Muutosvalmentaja Veijo Hämäläinen käytti sparrauspajassa systeemiajattelun vertauskuvana polkupyörävalmistajaa ja pyöräilyä. Systeemiajattelussa siirrytään pyörän osien, rattaiden ja renkaiden hiomisesta kohti kokonaisuuksia, esimerkiksi mahdollisimman palkitsevien pyöräilykokemuksien tuottamista.
Systeemiajattelu vie yrittäjän tai yrityksen työntekijän näkökulman itsestä osaksi laajempaa kokonaisuutta ja kokonaisuuksia. Tähän liittyy myös ajatus eri toimijoiden keskinäisriippuvuudesta, koska ilmiöt erilaisissa systeemeissä syntyvät vuorovaikutuksen tuloksena.
– Systeemin kyvykkyys tarkoittaa sitä, että onnistumme paremmin, kun kiinnitymme toisiin – tulokset syntyvät suhteissa.
Systeemit sisältävät huomattavan määrän vuorovaikutusta ja luottamusta. Luottamuksen syntyminen on toimivan systeemin perusta. Systeemin syy- ja seuraussuhteet eivät aina ole kovin kirkkaita tai etenkään etukäteen kontrolloitavissa.
– Jos haluaa jotakin uutta, pitää olla valmis myös sellaiseen vuorovaikutukseen, josta ei etukäteen tiedä, mitä hyötyä se itselle tuo. Jaettu visio tulee kuitenkin olla, linjasi Veijo Hämäläinen.
Useimmin toimintaympäristön muutos on vähittäistä, mutta joskus mikro- ja pk-yrittäjät pakotetaan rajusti uuden, pelottavan tilanteen eteen, kuten kaikki korona-ajasta muistamme. Haastavassa tilanteessa jopa keskenään kilpailevat toimijat ovat valmiimpia jakamaan ajatteluaan ja pohtimaan uusia yhteisiä liiketoimintakonsepteja.
Vaikka koronan kaltaisia muutoksen ”tsunameja” ei tulisikaan, yrittäjien tulee mukautua erilaisiin tilanteisiin ja löytää niistä uusien mahdollisuuksien idut ketterästi. Parasta systeemiseen ajatteluun nojaavassa liiketoiminnassa on yhteistyön hedelmien, yllättävien yhdistelmien, tuotteiden tai palvelujen tarjoaminen. Muutostilanteessa menestymisen potentiaali ei ole pelkästään yksilöissä tai yksittäisissä yrittäjissä vaan pikemmin heidän välillään.
– Liittykää yhteen ja luokaa muuttuneeseen systeemiin ihan uudenlaisia ratkaisuja, kannusti Veijo Hämäläinen.
Systeeminen ajattelu vaatii huomattavaa näkökulman muutosta. Jokaisen on pohdittava, mitä ajattelee yhteistyöstä kilpailijan kanssa. Oletko sinä tai yrityksesi valmis asettamaan ajatuksenne alttiiksi mahdolliselle yhteiselle jatkojalostamiselle?
Teksti ja kuvat: Liisa Marttila