Yrittäjä: varaudu, uudistu ja varaudu uudistamaan

Aki Kangasharju seisoo yleisön edessä.

“If you fail to prepare, prepare to fail”. Ekonomisti ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju aloitti esityksensä sparrauspajassa 26.10. siteeraamalla Benjamin Franklinia. Hän korosti yrittäjien varautumisen ja uudistumisen tarpeita muuttuvassa toimintaympäristössä.

Tekoäly, väestön ikääntyminen sekä talouden notkahdukset, inflaatio tai suurvaltapoliittiset liikahdukset vaikuttavat myös yksittäisten ihmisten arkeen. Aki Kangasharju korosti ennakoinnin merkitystä sekä ymmärrystä systeemisestä kokonaisuudesta. Pk-yrittäjänkin on hyvä perustyön pyörityksen ohella seurata sitä, mitä maailmalla tapahtuu ja pohtia sitä, mitä voi tapahtua; miten tapahtumat vaikuttavat talouteen? Vaikuttavatko ne vaikuttaa arkeeni yrittäjänä ja miten?

Työpajat osallistujat keskustelevat luennoitsijan kanssa.
Aki Kangasharju keskustelutti mikro- ja pk-yrittäjiä talouskysymyksistä.
Tekoäly muuttaa työmarkkinoita ja tehtäviä, se on kuitenkin enemmän mahdollisuus kuin uhkakuva. Suomessa on paljon ammatteja, joihin tekoäly ei vaikuta (tai vaikuta merkittävästi). Kysyntä ja tarjonta ihmistyöhön eivät tule vähenemään.

Varautuminen ja uudistuminen eivät ole keskenään ristiriidassa vaan taloudellinen varautuminen ja tarkoituksenmukainen kassanhallinta auttavat yrityksiä tilanteissa, joissa kaivataan nopeaa uudistumista sekä reagointia toimintaympäristön muutoksiin. Suomessa yksiyrittäjyys on kasvussa muihin yrittäjyyden muotoihin verrattuna. Tämä asettaa yritystoiminnan vieläkin haavoittuvaisempaan asemaan. Tarvetta verkostoitumiselle ja yhteistyölle, mutta myös talouden suunnittelun korostamiselle siis on.

Teksti: Liisa Marttila

Kuvat: Sanna Tahlo

Lue seuraavaksi