Poikien rokottaminen

HPV-infektioista vajaa puolet hankitaan ensimmäistä yhdyntää seuraavien 3 – 4 vuoden aikana. Peruskoulun 8. luokkalaisista 15 – 20 % tytöistä ja alle 15 % pojista on ollut yhdynnässä. Keskimääräinen yhdyntöjen aloittamisikä maassamme on tytöillä edelleen 16.5 vuotta, pojilla hieman korkeampi. Valtaosa (85 – 90 %) 18-vuotiaista hyötyy ennaltaehkäisevästä HPV-rokotteesta, mutta rokotusohjelmassa se tulisi saada osana  yläkoulujen seksuaaliterveyskasvatusta. 

 Tutkimukset HPV-rokotteen synnyttämä immuniteetti on voimakkain nuorilla tytöillä ja pojilla. Ennen 15 ikävuotta annettuna rokote synnyttää yli kaksi kertaa korkeammat vasta-ainetasot kuin murrosiän jälkeen. Rokotuksella saadut HPV16/18 vasta-ainetasot olivat pojilla jopa hieman tyttöjen vasta-ainetasoja korkeammat, mutta erot eivät olleet merkitseviä. Rokotteen sivuvaikutuksilla, jotka olivat lieviä, ei myöskään ollut eroja tyttöjen ja poikien välillä.

Syöpävaaralliset HPV-tyypit aiheuttavat penissyöpää, jota tavataan Suomesssa noin 50 tapausta vuodessa. Muutkin HPV:n aiheuttamat syövät miehillä ovat harvinaisia, mutta todennäköisesti rokotuksella torjuttavissa.  Tartuntaketjut katkaisemalla 12-15-vuotiaiden rokotus aikaistaa terveyshyötyjä syövän ehkäisyssä. Matemaattisen mallin perusteella poikien rokottamisen hyöty näkyisi väestössä 20 % lisäsuojana kohdunkaulansyöpää vastaan, mutta syöpävaarallisten HPV-tyyppien eradikoitumisen (so. juurimisen) kautta tauti voitaisiin kokonaan eliminoida. 

 Hyvän vasta-ainetuotannon vuoksi poikien HPV-rokottamisen tärkein vaikutus on tartuttavuuden vähentäminen. Tyttöjen ja poikien rokottaminen 40 – 70 % kattavuudella suojaa laumaimmuniteettivaikutuksen vuoksi myös 25 % rokottamattomista HPV-infektioilta. Vastaavaa ilmiötä pelkkä tyttöjen rokottaminen ei matemaattisessa mallissa saanut aikaan. Rokotusohjelman vakiinnuttua syöpävaaraa aiheuttavien HPV-tyyppien häviäminen (eradikoituminen) nuorten seksuaalisesti aktiiviseen ikään tulevien syntymäkohorttien joukosta on mallien mukaan todennäköistä. Useampia ikäluokkia voitaisiin rokottaa yhtaikaisesti laumaimmuniteetin levittämiseksi nopeasti.