Esittely

Tutkimuksesta vastaa Karoliinisen Instituutin ja Saksan Syöväntutkimuskeskuksen (Heidelberg) vieraileva professori Matti Lehtinen, joka ryhmineen on tutkinut papilloomaviruksia noin 30 vuotta. Vuosien aikana on selvinnyt näiden virusten syyosuus useiden syöpien aiheuttajina. Tutkimusryhmä on ollut mukana laajoissa kansainvälisissä faasi II ja III rokotetutkimuksissa, joiden seurauksena kaksi HPV-rokotetta on saanut myyntiluvan, ja osoitimme HPV-rokotteen suojaavan syövältä. Ainutlaatuisen paikkakuntasatunnaistetun  faasi IV tutkimuksen perusteella löysimme vaikuttavimman rokotusstrategian. Osoitimme, että poikien rokotuksella on voimakkaimman laumaimmuniteetin vuoksi ratkaiseva merkitys, erityisesti kun rokotuskattavuus jää alle 80 % . Tällä hetkellä tutkimme kuinka usein HPV-rokotettuja pitäisi seuloa kohdunkaulansyövän suhteen. Tutkimusryhmämme selvittää myös HPV-rokotteiden vaikutusta rokotteeseen kuulumattomien papilloomavirusten aiheuttamien infektioiden esiintyvyyteen  ja suunielun syöpien seulontaa. Tiivis kansainvälinen yhteistyö on olennainen osa tutkimustyötämme.

Taustaa valottavia artikkeleita:

Voidaanko HPV-taudit hävittää?
Matti Lehtinen, Pekka Nieminen, Dan Apter ja Jorma Paavonen. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2014;130(11):1055-6.

Kuinka papilloomavirus lannistettiin
Achté, Aikalainen, 2015

Eradication of human papillomavirus and elimination of HPV-related diseases – scientific basis for global public health policies. Review.
Lehtinen, Baussano, Paavonen, Vänskä, Dillner. Expert Review of Vaccines, 2019.