HPV-rokotetutkimus ei olisi mahdollista ilman kansainvälistä yhteistyötä. Nobelin lääketieteen palkinnon saaneelta professori zur Hausenilta, Saksan Heidelbergistä, saimme jo 1990-luvun alussa reagenssit HPV16 ja 18 tyyppien osoittamiseen suomalaisilta kohdunkaulansyöpä potilailta osana HYKS:n Naistenklinikan väitöskirjatyötä.
Kymmenkunta vuotta sitten saatoimme, pohjoismaisten seerumipankkien ja väestöpohjaisten syöpärekistereiden yhteistyön tuloksena, osoittaa, että henkilöillä, joilla oli syöpävaarallisten HPV-tyyppien vasta-aineita, oli 12-kertainen riski sairastua kohdunkaulansyöpään ja nenänielun levyepiteelisyöpään. HPV16/18-infektion sairastaneilla todettiin kohonneita riskejä sairastua myös peräaukon syöpään ja genitaalialueen syöpiin.
Kaiken kaikkiaan kymmeniä tuhansia nuoria naisia ja tuhansia nuoria miehiä koskeneet rokotetutkimukset on toteutettu yli kymmenessä maassa. Suomi on ollut mukana käytännöllisesti katsoen kaikissa tutkimuksissa. Vuosina 2007-2014 toteutettu nuorten rokotusten vaikuttavuustutkimus suunniteltiin yhteistyössä Lontoon Imperial Collegen tutkijoiden kanssa. Sen tuloksista, tärkeimpänä poikein ja tyttöjen rokottamisen pelkästää tyttöjen rokottamista merkitsevästi parempi laumasuoja on raportoitu lukuisissa kansainvälisissä kokouksissa.