Tulosmateriaali

HANKKEEN LOPPURAPORTTI

Hankkeen tulokset on esitelty hankkeen loppuraportissa. Raportissa esitellään toisen kotona tehtävän työn turvallisuuden nykytilaa sote-alalla, tekijöitä, jotka vaikuttavat turvallisen työn tekemiseen, työturvallisuusaiheita, jotka vaativat kehittämistä, sekä toimenpiteitä turvallisuuden varmistamiseksi. Tuloksissa esitellään erikseen henkilökohtaisen avun osio.

Loppuraportin voi ladata täältä: loppuraportti


YLEINEN PEREHDYTYSMATERIAALI

Perehdytysmateriaalin tarkoitus on tukea työturvallisuuden perehdyttämisessä toisen kotona tehtävään työhön sote-alalla. Oppaaseen sisällytetyt osa-alueet ja suositukset työturvallisuuden perehdyttämiseen perustuvat SafeKoti-hankkeen tuloksiin sekä alan kirjallisuuteen. Oppaan lukijan tulee tutustua myös mahdollisesti saatavilla oleviin organisaatiokohtaisiin ohjeisiin. Organisaation edustaja täydentää perehdytysmateriaalia vastaamaan organisaation kannalta olennaiset työturvallisuusasiat. Oppaan tarkoitus ei ole käsitellä kaikkia turvallisuuden osa-alueita eikä se poista tarvetta muulle perehdytykselle, kuten työsuhdeasioiden ja organisaatiorakenteen läpikäyntiä. Opas on tarkoitettu vapaasti käytettäväksi ja siitä saa ottaa oman organisaation perehdytykseen sopivia osioita.

Koko perehdytysmateriaalin voi ladata täältä: perehdytysmateriaali.
Alta pääsee tutustumaan perehdytysmateriaalin liitteisiin.

  • Liite 1. Esihenkilön muistilista perehdytyksen suunnitteluun
    • Muistilista käsittelee keskeisimmät vaiheet perehdytyksen suunnittelussa. Esihenkilö voi muistilistan avulla suunnitella työturvallisuuden perehdytystä ja varmistua siitä, että oleellisimmat tulevat huomioitua perehdytyksessä.
    • Lataa muistilista tästä: muistilista
  • Liite 2. Perehdytyksen tarkistuslista
    • Tarkistuslistaan on koottu keskeisimmät perehdytysmateriaalissa käsitellyt työturvallisuuden perehdyttämiseen liittyvät asiat. Työturvallisuuden perehdyttäjä voi tarkistuslistaa hyödyntäen huolehtia, että keskeisimmät asiat tulee käytyä perehdyttämisessä läpi.
    • Lataa perehdytyksen tarkistuslista tästä: tarkistuslista
  • Liite 3. Turvallisen työpäivän askeleet
    • Kuva sisältää keskeisimmät turvalliseen työpäivään liittyvät asiat. Lyhytaikaisille sijaisille, keikkatyöntekijöille, vuokratyöntekijöille ja muita vastaaville tulee antaa perehdytystä kyseisen organisaation työturvallisuuteen liittyvistä käytänteistä ja toimintatavoista sekä ohjeet turvallisen työpäivän suorittamiseksi ennen asiakaskäyntien aloittamista. Perehdytyksen tukena voidaan käyttää Turvallisen työpäivän askeleet -kuvaa. Kuvasta on myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.
    • Lataa suomenkielinen versio tästä: turvallinen työpäivä
      Lataa ruotsinkielinen versio tästä: en trygg arbetsdag
      Lataa englanninkielinen versio tästä: a safe workday
  • Liite 4. Kooste työturvallisuutta heikentävistä tekijöistä
    • Työturvallisuuteen heikentävästi vaikuttavia tekijöitä on koottu hankkeen tulosten perusteella. Koostetta voi hyödyntää perehdytyksen, riskienarvioinnin ja työturvallisuuden kehittämisen tukena.
    • Lataa kooste tästä: kooste
  • Liite 5. Riskilista SafeKoti-hankkeen tulosten pohjalta
    • Riskilistaan on koottu yleisimmät hankkeessa esille tulleet toisen kotona tehtävään työhön liittyvät riskit. Koostetta voi hyödyntää sekä riskienarvioinnin että perehdytyksen tukena.
    • Lataa riskilista tästä: riskilista

TYÖTURVALLISUUDEN PEREHDYTTÄMINEN – HENKILÖKOHTAINEN APU, TYÖNANTAJAMALLI

Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa toimivien perehdytysmateriaali on yksinkertaistettu ja siinä on huomioitu materiaalin saavutettavuus. Perehdytysmateriaalissa käydään läpi lyhyesti asioita, joita työnantajana toimivan tulee käydä työntekijän kanssa työturvallisuusasioiden perehdytyksessä läpi.

Perehdytysmateriaalin voi ladata täältä: perehdytysmateriaali


TYÖTURVALLISUUDEN PARANTAMINEN TOISEN KOTONA TEHTÄVÄSSÄ TYÖSSÄ SOTE-ALALLA – KEINOJA JA VAIKUTTAVIA TEKIJÖITÄ

Kokoelmassa on hankkeessa keskeisiksi työturvallisuuteen vaikuttaviksi tekijöiksi nousseita teemoja sekä hankkeen kohdeorganisaatioissa käytössä olevia ja hankkeen aikana kehitettyjä asioita.

Kokoelman voi ladata täältä: kokoelma


ESIHENKILÖN TYÖTURVALLISUUDEN VUOSIKELLO

Esihenkilön työturvallisuuden vuosikellon tarkoitus on auttaa esihenkilöä pitämään työturvallisuutta esillä ja keskustelemaan tärkeistä teemoista työntekijöiden kanssa. Vuosikellon avulla esihenkilö voi aikatauluttaa teemat itselleen ja organisaatiolleen sopiville ajankohdille. Valmiiden teemojen lisäksi työkaluun voi lisätä omia teemoja. Teemaan liittyvää kalvoa voi näyttää työntekijöille keskustelun aikana. Kunkin teeman kalvoon on kirjotettu muistiinpano-osioon asioita, joita esihenkilö voi nostaa esiin yhteisen keskustelun aikana.

Vuosikellon voi ladata täältä: vuosikello

Lyhyt ohjevideo vuosikellon käytöstä löytyy täältä: video


TIIVISTYKSIÄ HANKKEEN TULOKSISTA

Tiivistyksiin on koottu hankkeen kyselyiden ja haastatteluiden keskeiset tulokset. Tarkemmat tulokset voi lukea hankkeen loppuraportista.

Tiivistykset voi ladata täältä: tiivistykset