Take away -ruoan ympäristökuormitusta voidaan vähentää uusien pakkaus- ja kierrätysratkaisujen avulla
Tampereen ammattikorkeakoulun RUOKO-hanke pyrkii laajalla yhteistyöllä kehittämään take away -ruokapakkauksille ympäristöystävällisiä pakkausmateriaaleja ja uusia kierrätysratkaisuja.
RUOKO-hankkeessa kehitetään kestäviä, älyominaisuuksin varustettuja, elintarviketurvallisia ja toimivia kiertotalouteen pohjautuvia materiaali-, pakkaus- ja kuljetusratkaisuja ruokatuotteiden ja valmisaterioiden ulosmyyntiin pirkanmaalaisten pk-yritysten kanssa.
Hankkeen energia- ja kustannustehokkaat toimintamallit auttavat:
- matkailualan
- ravintola-alan
- logistiikka-alan ja
- muotoilualan yrityksiä
sekä
- pakkausmateriaalitoimittajia
- pakkausmateriaalien jalostajia ja
- palveluntuottajia
koronan aiheuttamissa toimintaympäristön äkillisissä muutoksissa.
Hankkeessa tavoitteena on löytää kuluttajan kannalta toimivat kiertotalouteen pohjautuvat materiaali- ja pakkausratkaisut, parantaa älyominaisuuksien käyttäjäystävällisyyttä, helpottaa omavalvonnan seurantaa, selvittää ratkaisujen käyttäjäystävällisyyttä, ekologisuutta ja ekonomisuutta sekä kehittää aiheeseen liittyvää yhteistyötoimintaa Pirkanmaan alueella.
Toimenpiteitä ovat mm. materiaalitutkimus, aineistonkeruu älyominaisuuksia hyödyntäen ja älyominaisuuksien hyödyllisyyden kartoitus, ratkaisujen arviointi elintarviketurvallisuuden, käytettävyyden, hiilijalanjäljen ja kustannusten näkökulmasta sekä työpajat ja seminaarit pk-sektorin yrityksille.
Tuloksena on kuluttajaystävällinen ja kustannustehokas pakkausratkaisu, kotitalouksien lajitteluprosentti kasvu, ymmärrys ratkaisujen turvallisuudesta ja hyödynnettävyydestä, tiekartta ekologisesti ja taloudellisesti kestävistä, käyttäjäystävällisistä pakkaus- ja kuljetusratkaisuista sekä RUOKO-ekosysteemi, joka edesauttaa hiilineutraaliuden saavuttamista.
Ruoko-hankkeen aikajana 2021–2023
Rahoittaja
Pirkanmaan liitto
Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma: Toimintalinja 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen, Erityistavoite 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen