Kevätkuulumisia

Vaikka ilma on nyt vappuviikolla ollut ainakin Tampereella varsin kylmä ja sateinen, on kesä kuitenkin kuitenkin jo kulman takana. Projekti on kevään aikana nytkähtänyt käyntiin varsin vauhdikkaasti. Olen päässyt haastattelemaan raskausajan palveluja tarjoavia ammattilaisia ympäri Suomen. Osa haastatteluista on tehty etänä, mutta olen päässyt myös matkustamaan usealle paikkakunnalle, näkemään erilaisia toimitiloja sekä tapaamaan monia mielenkiintoisia asiantuntijoita. Tapaamiset heidän kanssaan ovat laajentaneet omaa ajattelua ja auttaneet ymmärtämään millaisiin tarpeisiin erityyppiset palvelut pyrkivät vastaamaan.
Matkustaessani ja pohtiessani haastattelujen sisältöjä saan jatkuvasti myös uusia ideoita siitä, millaisia näkökulmia voisin tulevaisuudessa analyysiä tehdessäni ottaa. Haastattelujen lisäksi minulla on tällä hetkellä työn alla projektin ensimmäinen tutkimusartikkeli, joka keskittyy yksityisten raskausajan palvelujen mainostamiseen ja markkinointiin.
Pääsin maaliskuussa puhumaan projektistani Tampereella järjestetyillä Sosiologipäivillä ja huhtikuussa esittelin projektia terveystieteiden yksikön omassa Brown bag -seminaarissa. Esityksissäni käsittelin mm. sitä, kuinka erilaiset palvelut muokkaavat ja rakentavat uudenlaista raskausajan kulttuuria. Palvelukentän laajentuminen heijastaa omalta osaltaan myös hoivan ja tuen tuotteistumista, mutta samalla kiinnostus yksityisiin palveluihin valaiseen myös tiettyjä julkisen puolen ’aukkoja’.
Loppukevään ja kesän aikana siirryn haastattelemaan hyvinvointialueilla työskenteleviä ammattilaisia. Tutkimustuloksista tiedotan heti, kun olen päässyt analyyseissäni pidemmälle.