Pilotit

Helpotusta kuvantamiseen VR-teoksella
Pilotin tavoitteena oli lisätä lapsipotilaan positiivista kokemusta hoitotilanteessa, mahdollistaa kuvauksen tekninen onnistuminen sekä helpottaa röntgenhoitajan työtä ja potilaan ohjaamista kuvantamistilanteessa.
Prese_seminaari_tre

Hyvää mieltä muistisairaiden arkeen hevosvideoilla
Pilotin tavoitteena oli parantaa muistisairaiden arkea tuottamalla aktivoivia muistikuvia menneestä ja mahdollistaa ryhmässä tapahtuvaa yhteisöllistä muistelutyötä.
Kontukoti 2D videot

Ikäihmisten pelisuunnittelukerho 
Pirkanmaan Senioripalveluiden toimintakalenteriin lisättiin asukkaiden pelisuunnittelukerho, ja ensimmäiseksi peliksi valikoitui tietokilpailu Tampereen historiasta. Peli toteutettiin Team Action Zone –nimisen yrityksen ActionTrack-työkalulla (www.taz.fi). Pelin aikana asukkaat liikkuvat ympäri taloa, etsivät rasteja, skannaavat löytyneitä viivakoodeja tabletilla ja vastailevat pelin kysymyksiin.

Syyskuussa 2019 peli otettiin osaksi Pirkanmaan Senioripalveluiden perinteikästä Elo-olympialaiset –tapahtumaa, ja sitä markkinoitiin ikäihmisille suunnattuna eSports-tapahtumana. Olympialaisista tehtiin myös reaaliaikainen lähetys YouTubeen yhteistyössä Yleisradion kanssa:
https://www.youtube.com/watch?v=xJ7KJ9pwtYk&feature=youtu.be

Lisätyn todellisuuden työpaja
Kesäkuussa 2019 järjestetyssä kaksipäiväisessä työpajassa luotiin lisätyn todellisuuden konsepti käytettäväksi sosiaali- ja terveyspalveluympäristöön. Työpajan kohdeyleisö olivat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja YAMK-opiskelijat, media- ja taideopiskelijat ja -opettajat sekä vapaat taiteilijat. Työpajan tarkoituksena ei ollut luoda yksityiskohtaista tuotetta, vaan nopea demo konseptista, jota voi tarvittaessa kehittää myöhemmin pidemmälle.

Sairaalan hiljentymishuoneen äänimaisema
TAMK:in Media & Arts –yksikkö suunnitteli Tampereen yliopistollisen sairaalan hiljentymishuoneeseen äänimaiseman, jonka teemaksi valikoitui ”virtuaalinen metsä.” Huoneeseen asennettiin kaiuttimet ja volume-säädin, ja äänimaisema pyörii siellä tauotta noin puolen vuoden ajan (helmi-elokuu 2019). Tähän mennessä saatu palaute on ollut erittäin positiivista, ja PSHP haluaakin äänimaisemasta pysyvän mikäli kaiuttimien rahoitus vain järjestyy. Lisäksi PSHP harkitsee tilan tapetoimista/maalaamista äänimaisemaan paremmin sopivaksi.

Virtuaalinen taidenäyttely ja kuoroesitys
Pirkanmaan Senioripalveluiden asukkaat tekivät n. 1,5 kuukauden ajan taidetta erilaisissa kerhoissa, ja teokset laitettiin esille Tampereen yliopiston ”Naapurijurtta”-hankkeen hallinnoimaan jurttaan. Asukkaista ja vapaaehtoisista koostuva kuoro harjoitteli neljä musiikkikappaletta, joista kuvattiin jurtassa kaksi 360-videota. Pilotin lopuksi videoita näytettiin Senioripalveluiden eri toimipisteissä, ja TAMKin YAMK-opiskelijat keräsivät niistä palautetta lopputyötänsä varten.
Oheisella videolla esitetään Kukkoni kuoli komea ja Minun kultani kaunis on kansanlaulut. Taustalla näkyy taide- ja kädentaitoryhmien teoksia. https://www.youtube.com/watch?v=72UD28MN40E

Virtuaaliset sairaalaklovnit
Pilotin aikana käsikirjoitettiin ja kuvattiin kaksi potilaan näkökulmasta tehtyä 360-videota, joissa esiintyivät sairaalaklovnit Jouko Enkelnotko ja Mona Ratalahti. Videoita tullaan esittämään Tampereen yliopistollisen sairaalan eri osastoilla, ja PSHP kerää niistä itse palautetta.
Armas Aallontie ja Eino Ässä on hervoton mutta sydämellinen parivaljakko, jolle sattuu ja tapahtuu. He mennä törttöilevät nenä punaisena ajautuen tuon tuosta koomisiin tilanteisiin. Armas liidaa ja Eino peesaa – ja toisin päin. Hahmojen takana tamperelaiset konkariklovnit Jouko Enkelnotko ja Mona Ratalahti.

Virtuaalisia elämyksiä lapsille
Metropolia tutkii ja kehittää hankkeessa virtuaalisia elämyksiä, joiden kohderyhmänä ovat sairaalan lapsipotilaat. Yhteistyökumppanina on Uusi lastensairaala. Lapsipotilaat joutuvat usein olemaan eristyksissä kavereistaan omassa sairaalahuoneessaan. Siksi tavoitteena oli kehittää peli, joka olisi palkitseva ja aktivoiva.

Hanketiimiin kuului sairaanhoidon ja 3D-animaation asiantuntijoita sekä Metropolian opiskelijoita.  Lastensairaalan johto osallistui hankkeen kehittelyyn ja ideointiin. Pelin toteuttanut ryhmä valmisteli muutamia ehdotuksia, joista sairaalan johto valitsi toteutettavaksi pelin nimeltä Uneksimo. Uneksimo on erityisesti 4-12 vuotiaille lastensairaalan vuodeosastolla oleville lapsille suunnattu lisätyn todellisuuden peli. Peli sijoittuu neljälle saarelle, joiden välillä pelaajan on mahdollista siirtyä aina halutessaan. Saarien teemat mukailevat lastensairaalan neljää ylintä kerrosta: Vuori, Taika, Avaruus ja Tähti.

Pelaajan tehtävänä on etsiä aarteita ilmassa leijuvilta saarilta. Saari kiinnittyy kamerakuvan avulla ympäristöön, ja pelaaja voi tutkia sitä liikuttamalla tablettia saaren ympärillä. Saarilta löydetyistä aarteista pelaaja palkitaan tarroilla, joita voi käyttää pelin sisällä olevassa tarrakirjassa. Jokaiselle saarelle on piilotettu 10-15 erikoista tapahtumaa, joista pelaaja ne löydettyään voittaa itselleen tarran.  Tapahtumat vaihtelevat aina saarella seikkailevista hahmoista, kuten vuoren eläimistä ja taikamaailman velhoista ympäristössä tapahtuviin mullistuksiin, esimerkiksi saarta kiertävän komeetan tähtisuihkuun.

Peli on toteutettu Metropolian tieto- ja viestintätekniikan sekä 3D-animoinnin ja visualisoinnin opiskelijoiden yhteistyöprojektina. Pelin testauksessa käytettiin lastensairaalan potilaita, jotka innostuivat tutkimaan ympäristöään pelin avulla. Hanke jatkuu ja seuraavassa vaiheessa tutkitaan hankkeen vaikuttavuutta.