”Mitä minulle kuuluu?” – tuottajat valmentavan mentoroinnin syövereissä

Kuinka moni haaveilee siitä, että saisi työnsä ohessa jakaa samalla alalla olevien kollegoiden kanssa hetkiä, joissa voisi reflektoida omaa tekijyyttä yhdessä muiden kanssa, saada ja antaa vertaistukea, pohtia työn hyviä ja huonoja puolia sekä inspiroitua kehittämään omaa tekemistään?

Rehellisyyden nimissä todennäköisesti ei moni, koska hyvin harvalla on nopeatahtisessa työelämässä aikaa edes keksiä mitään näin hienoa!

Mutta kyllä se on mahdollista, ja harvinaisen antoisaa puuhaa onkin. Tuottajapankin valmentava mentorointi on ainutlaatuinen ohjelma, joka tarjoaa osallistujille juuri tätä: mahdollisuuden reflektoida ja projisoida omaa tekijyyttään yhdessä muiden ammattikunnan edustajien kanssa. Ohjelma aloitettiin tammikuussa 2022 valitsemalla hankkeeseen kahdeksan hyvin erilaista tuottajaa erilaisista taustoista. Mentoreista löytyy huippuammattilaisia mm. tapahtumatuotannon, teatterin ja elokuvan parista, niin yksityis- ja pk-yrittäjiä kuin julkishallinnon tekijöitä ja kansainvälisten yritysten tuottajia.

Meille mentoreille kevään aikana pidetyt viisi koulutuskertaa ovat keskittyneet oman tekijyyden hahmottamiseen ja tuottajaminän vahvistamiseen, sekä omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamiseen ja kehittämiseen. Olemme puhuneet paljon esimerkiksi työnohjauksesta, kuormituksen kestämisestä nopeatempoisissa kulttuurialan työpaikoissa, sekä tehneet Reiss Motivaatioprofiilin, jonka pohjalta pääsimme vielä syvemmälle tutkimaan omia käytösmallejamme työn, ja vähän muunkin elämän parissa.

Loppukeväästä jokaiselle mentorille jaettiin omat aktorit – eli mentoroitavat henkilöt – keitä pääsimme tapaamaan ensimmäistä kertaa toukokuussa. Yhteistyö aktoreiden kanssa jatkuu puolen vuoden ajan, ja tuona aikana ohjaamme valmentavan mentoroinnin keinoin aktoreita tutustumaan omaan tuottajuuteensa, sekä löytämään keinoja oman tekemisensä parantamiseen, tehostamiseen, jaksamiseen tai mihin ikinä aktori apua toivookaan.

Valmentava mentorointi oli itselleni ennen ohjelmaa täysin tuntematon käsite, mutta olen erittäin iloinen, että pääsin mukaan tähän työnohjauksen ja reflektoinnin maailmaan. Koska en käsitettä tiennyt, en osannut kuvitellakaan tarvitsevani tätä – mutta nyt suosittelisin vastaavaa mallia kaikille. On tuntunut etuoikeutetulta päästä pohdiskelemaan itseään ja tekemistään erittäin motivoivassa, ammattitaitoisessa ja kokeneessa porukassa, ilman että keskustelu pyörisi jonkun tietyn työprojektin ympärillä, tai että pitäisi ajatella tulostavoitteita, kassavirtaa tai deadlineja.

Jokainen yhteinen keskustelumme aloitetaan kysymällä ”mitä minulle kuuluu juuri tänään”, ja lähes joka kerta havahdumme huomaamaan, että tuota kysymystä ei tule juurikaan pohdittua. Ei, vaikka ei sen tärkeämpää kysymystä arjessa ja työelämässä jaksamiseen taida edes olla. Toivon, että ohjelmamme myötä tätä elintärkeää kysymystä tulisi pohdittua jatkossa niin mentoreiden kuin aktoreiden parissa, ja että osaisimme kysyä sitä myös muilta.

Kirjoittaja: Niina Virtanen, Valmentava mentorointi -ohjelman mentori, Elokuvatuottaja