Turun osahankkeen kuulumisia ja esitys Sosiaalityön tutkimuksen päivillä 2024

Tutkija Veera Niemi esitteli SEGRAn Turun osahankkeen Findatan tietolupaprosessin vaiheita Sosiaalityön tutkimuksen päivillä Tampereella 15.2.2024 työryhmässä Asiakirjat ja rekisteriaineistot tiedon muodostamisen välineinä tutkimuksessa ja sosiaalityössä. Esityksen otsikko oli Asunnottomuuden tutkiminen useita rekisterilähteitä yhdistävällä yksilö- ja kuukausitasoisella pitkittäisaineistolla.

Turun osahankkeen aineiston valmistelu on ollut pitkä, koko SEGRA-hankkeen ajan kestänyt prosessi. Työryhmässä oli esillä useita kokemuksia vastaavista pitkistä prosesseista. Samalla käytiin aktiivista keskustelua eri lähteitä yhdistävien rekisteri- ja asiakirja-aineistojen tärkeydestä sosiaalialalla juuri tässä ajassa, ja tutkimuksen ja käytännön tiiviin yhteistyön välttämättömyydestä näiden aineistojen luotettavuuden ja käyttökelpoisuuden mahdollistamiseksi tulevaisuudessa.

SEGRAn osahankkeen tietolupahakemus lähetettiin Findatalle puolen vuoden intensiivisen, yhteistyössä rekisterinpitäjien kanssa toteutetun valmistelutyön jälkeen 6/2022. Tietolupahakemuksen useiden uudelleenmuokkausten jälkeen Findata myönsi tietoluvan 9/2023. Rekisterinpitäjät siirsivät aineistot Findatalle vuoden 2023 loppuun mennessä ja alkuvuoden 2024 Tilastokeskus on työskennellyt aineiston pseudonymisoinnin parissa. (Findata-prosesseissa, joissa mukana on tiettyjä sensitiivisiä aineistoja Tilastokeskukselta, aineisto kootaan Tilastokeskuksen FIONA-etäkäyttöjärjestelmässä Findatan KAPSELI-etäkäyttöjärjestelmän sijaan.) Tämän jälkeen, lähiviikkoina, tutkijat pääsevät aloittamaan aineiston muokkauksen ja analysoinnin. SEGRAn aineisto on käytettävissä vuoteen 2027 asti, ja ainutlaatuista ja hedelmällistä aineistoa analysoidaan SEGRAan sisältyneen arvokkaan valmisteluvaiheen jälkeen muissa tutkimusprojekteissa (mm. Asunnottomuuden polut Turun seudulla – murroksista kohti sosiaalista, terveydellistä, taloudellista ja teknologista kestävyyttä (ASKE) 2024-2025 ja Rekisteriaineistojen hyödyntäminen asunnottomuuden vähentämisessä ja ARA:n asuntotarjonnan ja asumisen tuen kehittämisessä (RADAR) 2024-2026).