Mentorivalmennuksessa vertaisajattelua ja voimaantumista

Kuvassa mentorit vasemmalta takana Riikka Töytäri, Anna Koskinen, Tuuli Penttinen-Lampisuo, Piia Soikkeli, Anna Vesén ja Tiina Väisänen. Istumassa Niina Virtanen, Ilona Kyykoski ja valmentaja Carolina Pajula.

Mitä tapahtuu, kun pistetään valmennuspäivään kohtaamaan kahdeksan ammattituottajaa, valmentaja ja aiheeksi tuottajuus?

Näin koronaetäilyn jälkeen livekohtaamisen erinomainen energia ja hyvä tunnelma tarttui varmasti jokaiseen, kun Tuottajapankin Valmentava mentorointi -ohjelma käynnistyi mentoreiden tapaamisella 27.1.2022. Päivä täyttyi erittäin ajankohtaisesta ja hyvästä keskustelusta tuottajan työstä, sen vaatimuksista, kohokohdista ja heikkouksista. Iso kysymys oli, mikä on tuottajan tyypillinen uratarina vai onko sellaista? Useasti sivuttiin jaksamiseen liittyviä kysymyksiä ja tulevissa valmennuksissa palataankin asioihin, miten voidaan tukea työhyvinvointia.

Ratkaisijasta valmentajaksi

Mentorivalmennus käynnistyi tutustumisella ja pysähtymisellä oman uratarinan vaiheisiin valmentaja Carolina Pajulan johdolla. Alkuvuoden aikana mentorit käyvät itse ensin läpi saman prosessin, kuin tulevat aktoreiden kanssa tekemään loppuvuoden aikana.

Ensimmäisen kohtaamisen jälkeen päivä jätti ajatukseksi rauhoittumista, toisten ammattitaidon fiilistelyä, vertaisajattelua ja voimaantumista. Havahtuminen siihen, että miten löytäisi rauhan kuunnella toista ja voisi toimia muuallakin työssään valmentavana ihmisenä, olivat tärkeitä sysäyksiä mentorin roolin löytämiseksi. Tuottajilta yleensä odotetaan nopeasti ratkaisuja, päätöksiä ja toimintaa, joten siirtyminen ohjaavaan rooliin kuuntelijaksi ja rinnalla kulkijaksi ei välttämättä ole helppoa.  Mentoreille järjestetään prosessin aikana myös omaa työnohjausta, joten yksin aktoreiden kanssa kohdattaviin asioihin ei tarvitse jäädä.

Mentoreiden oma valmennus päättyy huhtikuussa, jolloin ensimmäiset kohtaamiset aktoreiden kanssa käynnistyvät. Mukaan aktoriksi voi hakea vielä 28.2. asti lähettämällä lyhyen motivaatiokirjeen projektipäällikkö Susanna Ihanukselle susanna.ihanus@tuni.fi. Lisätietoja valmennuksesta ja hausta täällä.

Tuottajapankin mentorit 2022

Tuottajapankin mentoreiksi valittiin ennen joulua kahdeksan eri aloilla toimivaa tuottajaa. Lyhyet kuvaukset heidän omasta taustastaan ja näkemyksistä kertovat hienosti kuinka monipuolinen joukko ammattilaisia valmennuksessa on mukana.

Anna Vesén, kulttuurituottaja, Riihimäen kaupunki
”Mentorina voin tarjota ohjelmaan osallistuville tietoa ja näkemyksiä, jotka perustuvat omaan yli 20   vuoden käytännön kokemukseen tuottajatyöstä. Pisimmän kokemukseni olen saanut julkisen sektorin palveluksessa taiteen ja kulttuurin kehittämis- ja tuotantotehtävissä. Niiden lisäksi minulla on työkokemusta myös yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Osaamisprofiililtani olen vahva generalisti. Erityisosaamiseni liittyy projektityöhön, sisältöjen ja rahoituksen suunnitteluun, hallinnointiin ja raportointiin. Keskeisin asiantuntemukseni koskee kuntien yleisen kulttuurin palveluita ja tapahtumatuotantoa.  Syvin alakohtainen osaamiseni liittyy visuaalisiin aloihin, ajankohtaisinta osaamistani ovat mm. julkisen taiteen hankinnan prosessit.

Ymmärrän, että työelämässä hyvään lopputulokseen pääsee varmasti montaa eri tietä, asioita voi tehdä monella eri tavalla, eikä oma tapani ole ainoa oikea. Uskon ihmisen elinikäiseen oppimiseen, siihen että on nähtävä oma keskeneräisyytensä, jotta voi kasvaa.  Omaan kasvuuni tarvitsen kykyä kuuntelemiseen ja tilanteessa läsnäolemiseen. ”

Anna Koskinen, tapahtumatuottaja, Factor Nova Oy
”Vahvin kokemukseni tuottajana löytyy ehdottomasti tapahtumamarkkinoinnin puolelta; yritysten asiakas- ja henkilöstötilaisuuksista. Koen olevani tuottajana siinä pisteessä, että pystyn jakamaan omaa tuottajan kokemusta aloitteleville tuottajille ja tuottamaan heille tällä tavalla lisäarvoa. Haluan olla kehittämässä Pirkanmaan alueen tapahtumamarkkinointiosaamista, sillä tämän alan yritykset ovat meillä melko harvassa. Koen, että olisin hyötynyt mentorista urani alkuvaiheessa ja siksi haluaisinkin tarjota omaa osaamistani tuottajan polkunsa alussa oleville tuottajille.”

Piia Soikkeli, tuottaja, Tampereen Teatteri
”Työskentelen tuottajana VOS-teatterissa. Minulla on runsaan kymmenen vuoden kokemus tuottajana, projekti- ja hanketuottajana vapaalta teatterikentältä kansallisissa ja kansainvälisissä tuotannoissa. Sekä vajaan kymmenen vuoden kokemus hallinnollisista töistä vapaalla teatterikentällä. Valmistuin Tampereen yliopiston näyttelijäntyönlaitokselta näyttelijäksi 2007 ja olen siitä saakka työskennellyt tuottajan töiden lisäksi näyttelijänä. Työssäni tuottajana minua kiinnostaa toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen, jonka uskon vahvasti lisäävän ennakointikykyä, tukevan taloutta, lisäävän työhyvinvointia sekä palvelevan itse tuotetta eli teatteriesitystä.

Mentorointi on minulle tapa kehittyä omassa työssäni samalla kun voin olla avuksi muille.”

Riikka Töytäri, tapahtumatuottaja/yrittäjä Thisway Connection
”Olen toiminut ammattimaisena tapahtumien tuottajana viimeisen neljäntoista vuoden ajan ja näistä yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Yritysten tapahtumat seminaareista juhlatilaisuuksiin ovat olleet yritykseni kohderyhmää. Mukaan on mahtunut runsaasti myös julkisia ja avoimia toritapahtumia sekä musiikkifestareita. Näissä tehtävänä on ollut vastaava tuottaja.

Koen että mentori saa myös paljon prosessista, se on ehkä vain erilaista oppia kuin toivottavasti aktorin saama substanssitieto. Tärkeää on aktorin ja mentorin välinen luottamus sekä toisen elämäntilanteen ymmärrys, jotta löytää keinot auttaa aktoria lisäämään sitä mitä tämä haluaa prosessissa saavuttaa.”

Ilona Kyykoski, tuottaja, Tampereen kaupunki
”Olen pitkän linjan tuottaja, ja tehnyt työurani aikana töitä kulttuurin parissa aina vapaasta kentästä kaupallisiin yrityksiin. Työurani jakautuu ikään kuin kahteen osaan – tein pitkään esittävän taiteen parissa töitä ja tuotin erityisesti festivaaleja ja muita tapahtumia. Sen jälkeen siirryin 8 vuoden ajaksi liikkuvan kuvan pariin kaupalliselle puolelle, ja keskityin animaatiotuotantoihin globaaleilla markkinoilla. Tämän jälkeen Tampereen kaupungin palveluksessa olen päässyt työskentelemään koko kulttuurikentän kirjon kattavaan suunnittelutyöhön – elävöittääksemme ja elvyttääksemme kulttuuria Pirkanmaalla.

Koen myös ideologisesti vahvasti tuottajaidentiteettiini liittyvän tuottajan support-roolin ajattelun: jos me saamme järjestettyä työskentelyolosuhteet hyviksi taiteilijoille, saamme nauttia enemmän laadukkaasta ja ilolla tuotetusta taiteesta. ”

Tiina Väisänen, tuottaja (työnohjaaja ja työyhteisöjen kehittäjä)
”Olen työskennellyt av-alalla freelancerina eri tehtävissä yli kymmenen vuotta, joista noin viisi viimeisintä tv-tuottajana non-scripted-ohjelmissa kaupallisissa tuotantoyhtiöissä. Parhaiten olen tunnettu suurten kansainvälisten formaattien tuottajana. Minulla on vuosien työkokemus niin pienten, kuin myös suurten, ulkomailla kuvattujen tuotantojen menestyksekkäästä organisoinnista. Halusin kuitenkin kehittää niin itseäni, kuin yleisemmin toimialan työkulttuuria ja koin freelancer-tuottajana vaikutusmahdollisuuteni olevan varsin rajalliset, joten vuoden 2020 alussa lähdin opiskelemaan työnohjaajaksi ja myöhemmin vielä työyhteisöjen kehittämistä yhteisöpedagogi YAMK-koulutukseen. Tarvetta ohjaukselliselle toiminnalle alalla on mm. projekti- ja tiimityön vahvistamiseksi, työstä nousevien tunteiden käsittelemiseksi, ulkoa tulevien paineiden ja aikataulujen ja niistä johtuvan kuormituksen hallitsemiseksi, sekä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyvien taitojen vahvistamiseksi.”

Tuuli Penttinen-Lampisuo, tuottaja, Oy Poike Productio Ab
”Oma tuottajapolkuni on kulkenut perinteisten kuvataidenäyttelyiden tuottamisesta mediataiteeseen, julkaisuihin, poikkialaisiin projekteihin, festivaaleihin ja hankkeisiin. Olen tehnyt tuottajan työtä sekä taidehallinnon, yhdistysten että osuuskunnan palveluksessa, Pirkanmaalla, Satakunnassa ja pääkaupunkiseudulla, usein myös kansainvälisissä työryhmissä. Joulukuussa 2020 perustin oman tuotantoyhtiön.

Haluan kehittää tuottamista alana ja ammattina, jakaa omaa osaamistani ja oppia kollegoilta. Tuottajien valmentava mentorointi -ohjelma houkutteli, koska se vahvistaa tavoitteellisesti ja vuorovaikutuksessa sekä mentorien että aktorien työelämätaitoja. Mielestäni tuottajuuteen kuuluu kamppailu työkuvan moninaisuuden, erikoisosaamisen ja jatkuvan laajentumisen kanssa.”

 

Niina Virtanen, tuottaja, toimitusjohtaja Wacky Tie Films
”Olen nykyisin elokuvatuottaja, mutta tuotannollista osaamista ja kokemusta olen hankkinut myös kaupallisista digihankkeista, journalismista sekä musiikkitapahtumien parista. Olen jämpti, asiantunteva ja järjestelmällinen tuotannollisissa töissä, mutta eniten omimmillani sisällön kehittämisessä ja luovassa ideoinnissa. Se onkin viesti mitä haluan uusille tuottajille viedä eteenpäin; vaikka tuottaja vastaa organisatorisista töistä, mekin teemme luovaa työtä, eikä meitä saa alentaa vain budjetin laskijoiksi tai aikataulun haltijoiksi.”