Tuottajaresidenssi ja mitä se sitten tarkoittaakaan?

Tuottajaresidenssin tuottajatiimi kuvassa vas. Susanna Ihanus, Elina Orjatsalo, Ilona Kyykoski ja Anna Vesén.
Vas. Susanna Ihanus, Elina Orjatsalo, Ilona Kyykoski ja Anna Vesén.

Projektipäällikön näkökulmasta olemme Tuottajapankissa saaneet tehdä kuluneen vuoden aikana lukuisan määrän mielenkiintoisia uusia avauksia niin toimintamallien kuin koulutusten parissa. Mutta eipä ole tämän jännityksen voittanutta vielä tullut, kun päätimme pilotoida valtakunnan ensimmäistä ja vähän jopa totuttuja termejä ravistelevaa toimintaa Operaatio Pirkanmaan kanssa: Tuottajaresidenssi -toimintamalli Valkeakosken ja Akaan kaupungeissa.

Residenssien perustamisen lähtökohtina ovat pirkanmaalaisen kulttuuri- ja taide-elämän kehittäminen, yhteyksien luominen sekä vuorovaikutuksen mahdollistaminen paikallisten kulttuuritoimijoiden ja residenssin tuottajien välille. Pilotin tarkoituksena on selvittää käytännönläheisesti miten Pirkanmaan alueen tuottajien yhteistoimintaa tulisi kehittää, ja toisaalta edistää kunnissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa tuottajaosaamisen lisäämisellä alueella. Niin, ei sen enempää tai vähempää hienoja tavoitteita, mutta mitä sitten ensimmäisessä residenssijaksossa tapahtuikaan…? 

Kohtaamisia ja kuuntelua 

Residenssitoiminnan käynnistyminen luonnollisesti herätti paljon kysymyksiä. Mitä ja miten tuottajat alueella sitten toimivat, voivatko he tehdä suoraan tuottajantöitä avuksi toimijoille (eivät voi), ketä kaikkia tämä voi koskea ja niin edelleen. Aloitustapaamisessa 13.3.2023 Valkeakoskella paikalla olivat tuottajatiimi sekä ydintoimijat Valkeakoskelta ja Akaasta. Tuottajatiimiin kilpailutettiin kaksi asiantuntijatuottajaa, Anna Vesén ja Elina Orjatsalo, sekä mukana olivat edustajat hankkeista eli tällä kertaa projektipäälliköt Ilona Kyykoski ja Susanna Ihanus. Mukana järjestelyistä ja dokumentoinnista vastaamassa oli Tuottajapankin koordinaattori Minna Holopainen. 

Kaupunkien yhteyshenkilöiden sitoutuminen ja osallistuminen toimijoiden kontaktointiin ja kannustamiseen mukaan toimintaan on residenssi- ja hanketoimijoille avainasemassa. Yhteistyötä toiminnan suunnittelussa ja järjestelyissä tehdään Valkeakosken kaupungin Petra Kotron ja Akaan kaupungin Jarmo Julkusen kanssa. He, jos ketkä, tuntevat alueen erityispiirteet ja toimijat.  Heiltä saimmekin hyvät katsaukset kaupunkien kulttuuritoiminnan tilaan ja tarpeisiin. Lisäksi kävimme yhdessä läpi ennakkokyselyn tuloksia alueen toimijoiden tarpeista ja haasteista, toiveista ja ideoista. 

Sparrausta ja täsmätoimintaa 

Ensimmäisen residenssijakson ohjelmaan oli aikataulutettu sparrausaikoja taide- ja kulttuuritoimijoille hyödynnettäväksi. Nämä maksuttomat luottamukselliset kohtaamiset olivat tarjolla ennakkokyselyyn vastanneille. Kohtasimmekin viisi erilaista toimijaa Valkeakoskelta, joiden kanssa käynnistyi omat prosessinsa, joita viedään eteenpäin tarvittaessa myös residenssijaksojen välillä.  

Ehdimme käydä myös tutustumassa Akaan kulttuuripalveluihin ja -tiloihin Jarmo Julkusen kanssa, suunnitellaksemme toukokuun residenssijaksoa Akaassa. Kaupunkien läheisyys konkretisoitui ja yhteneväisiä tarpeita ja toiveita kertynee vielä toukokuun jaksolla lisää. 

Verkostoitumisilta Valkeakosken ja Akaan kulttuuritoimijoille Voipaalassa. Residenssijakso päättyi Voipaalan taidekeskuksessa järjestettyyn verkostoitumisiltaan 14.3. Valkeakosken ja Akaan taide- ja kulttuurialan toimijoille. Illan aikana jatkettiin jo hyvin kevään 2022 kuntakierroksella alkanutta kohtaamisten sarjaa. Hanke-esittelyiden jälkeen alkoikin parinkymmenen alueen toimijan kiivas pienryhmäkeskustelu siitä, mitä tarpeita alueen kulttuuritoimijoilla on ja miten voitaisiin lisätä ja kehittää kulttuuritoimijoiden yhteistyötä.  Tarve kohtaamiselle selkeästi oli olemassa ja on varmasti myös jatkossa, joten verkostoitumisilta järjestetään myös Akaan residenssijaksolla, keskiviikkona 24.5.2023. Kuntien edustajien tuskaa voitaneen helpottaa sillä, että kehittämistarpeet ja toimintapyynnöt eivät ole ainoastaan heidän kontollaan toteuttaa, vaan tässä tarvitaankin juuri sitä alueellista yhteistyötä ja myös toimijoiden omaa aktiivisuutta asioiden kehittämiseksi!

Tuottajatiimin hommat vaan jalostuu

Ensimmäinen residenssijakso opetti tuottajatiimille vähintäänkin sen, että aikaa tiimin sisäiseen asioiden purkuun ja suunnitteluun täytyy residenssijaksolle ottaa enemmän. Sparrausten sisältöjen läpikäynti jatkui kyllä sujuvasti automatkalla, mutta tieto ei vielä jakaantunut siinä koko tiimin kesken. Tutustuminen alueen toimijoihin ja kulttuurikohteisiin on tärkeässä keskiössä ymmärryksen lisäämisessä sen suhteen, mitä alueella todella voisi tehdä tai tarvitsisi tehdä. Kohtaamisten myötä syntyi jo muutama isompi hankeaihio, jota työstämme eteenpäin kevään aikana. Viisaita ajatuksia, hienoa kulttuurityötä ja ammattitaitoisia ihmisiä on alueilla, mutta isomman alueellisen kehittämishankkeen idut voivat lähteä kasvamaan ehkä hieman ulkopuolisten silmin katsottuna.

Käynnistys oli siis työn täyteinen niin kuin pitääkin. Irtiotto normaalityön rutiineista ja keskittyminen tiiviiksi ajanjaksoksi kollegoiden kera yhden asiakokonaisuuden ääreen oli samalla niin säkenöivää, harvinaista herkkua kuin uuvuttavaa.  Tästä on hyvä valmistella kohtaamisia toukokuun residenssijaksoa varten ja kirkastaa edelleen konkreettisia askelia uuden toimintamallin toteutuksessa.

Tuottajaresidenssi pähkinänkuoressa:

– tuottajatiimi (4hlö), jossa 2 asiantuntijatuottajaa ja tuottajat Tuottajapankista ja Operaatio Pirkanmaasta
– puolen vuoden toimintajakso ajalla 1.1.-31.8.2023, jossa kolme kertaa kahden päivän residenssijakso Valkeakoskella tai Akaassa
– tavoitteena asiantuntijatuottajien tuoma lisäresurssi alueelle vauhdittamaan kulttuurialan toimintojen kehittämistä ja tukemista niin kuntasektorilla kuin vapaalla kentällä – ja erityisesti näiden rajapinnoilla
– työaikaa ja työnohjausta residenssijaksojen välissä tuottajatiimille
– rahoittajina Tuottajapankki ja Operaatio Pirkanmaa