Tuottajapankissa tarjotaan monipuolista ohjausta ja koulutusta kentän tarpeita kuunnellen  

Kuva: Jonne Renvall

Teimme projektin käynnistyessä lokakuussa 2021 kyselyn, jolla kartoitettiin pirkanmaalaisten tuottajien tilannetta ja tarpeita oman osaamisen kehittämiselle. Kun projektin tavoite on rakentaa monipuolisia tukitoimia, jolla kehitetään tuottajien osaamista ja työhyvinvointia, meidän pitää kuunnella tarkalla korvalla kentän tarpeita. Seuraavassa poimintoja kyselyaineistosta sekä kuvausta miten tarpeisiin vastataan.  

Tuottajien työtä kuormittavat monet tekijät 

Saimme kyselyyn 45 vastausta, kiitos kaikille vastaajille. Yleinen fiilis oli luottavainen, suurimmalle osalle kuuluu hyvää. Suurin osa vastaajista voi työssään hyvin ja on löytänyt erilaisia keinoja selviytyä viime aikojen haastavista tilanteista. Mutta erilaisia haasteita on paljon ja työ tuntuu hetkittäin raskaalta.  

Tuottajien työn kuormitustekijöitä ja haasteita kyselyn mukaan ovat mm.  

  • työsuhteiden määräaikaisuus  
  • työn pirstaleisuus 
  • resurssi- ja aikapula 
  • työhyvinvoinnin ja jaksamisen kysymykset 
  • miten tukea freelancereita 
  • työn yksinäisyys 
  • ajankäyttöön liittyvät pulmat 
  • kaikesta ennakoimattomuudesta johtuva marssiväsymys 

Kyselyn vastauksissa huokuu valtava tarve erityyppisille vertaistapaamisille, koulutukselle, sparraukselle ja mentoroinnille. 45:stä kyselyyn vastanneista 20 ilmaisi kiinnostuksensa toimia tammikuussa käynnistyvässä valmentavan mentoroinnin ohjelmassa sekä mentorina että aktorina, 13 aktorina ja viisi mentorina. Viisi vastaajaa ei halua osallistua mentorointiprosessiin, mutta osa heistä halusi kuitenkin erillistä henkilökohtaista mentorointia. Kaksi ei vastannut lainkaan tähän kysymykseen. 

Tuottajien valmentavalle mentoroinnille on tarvetta 

Kyselyn vastaukset tukevat hyvin projektitiimin etukäteiskäsitystä ohjauksen tarpeista ja ajatuksia valmentavan mentoroinnin toteuttamisesta. Suurta osaa kiinnostaa sekä ohjaajana että ohjattavana oleminen. Valmentava mentorointi vastaa hyvin tähän toiveeseen, sillä se perustuu tavoitteellisen yhteisoppimisen ajatukselle, jossa molemmat ohjausosapuolet oppivat toisiltaan.  

Tuottajien valmentavan mentorointiohjelman ohjausprosessissa tullaan tarkastelemaan mm. seuraavia teemoja: oma osaaminen, toimintaympäristö, itsen johtaminen, muiden johtaminen sekä oman toiminnan kehittäminen. Näiden lisäksi aktorit määrittelevät omat henkilökohtaiset tavoitteet ohjausprosessille. Perinteisessä mentorointiajattelussa painopiste on enemmän mentorin osaamisen ja tietämyksen siirtämisessä kuin yhdessä kehittymisessä. Valmentavan mentoroinnin prosessissa tavoite on tehdä näkyväksi aktorin vahvuudet ja potentiaali sekä tukea eri tavoin niiden valjastamista oman toiminnan kehittämiseen.  

Olemme rakentaneet huhtikuussa 2022 alkavaan valmentavan mentoroinnin ohjelmaan reilut puoli vuotta kestävän prosessin, johon yhdistetään teematyöskentelyä, etukäteistehtäviä, henkilökohtaisia ohjaustapaamisia sekä yhteinen päätöstilaisuus marraskuussa 2022. Ohjelmaan valittavat mentorit saavat alkuvuoden (tammi-huhtikuu) pienryhmässä toteutettavaa ohjausta valmentavaan työotteeseen. Mentorit osallistuvat myös pienryhmässä toteutettavaan työnohjaukseen mentorointiprosessin ajan.  

 

Hyvässä ohjausprosessissa kaikki oppii 

Millaisia elementtejä sitten tarvitaan hyvään ohjausprosessiin? Minulla on vuosien kokemus eri ikäisten opiskelijoiden tutoroinnista ja ohjaamisesta, uravalmennuksesta, työnohjauksesta ja työnohjaajaopiskelijoiden ohjausosaamisen kehittämisestä. Kokemukseni pohjalta voin sanoa, että onnistunut ohjausprosessi koostuu monista eri tekijöistä. Ensinnäkin ohjausprosessin kestolla on merkitystä. Tutkimusten mukaan valmennus muuttaa työarjen toimintaa parhaiten, kun ohjauksella on ajallisesti jatkuvuutta ja siinä on toistuvia tapaamisia.  

Erityisesti asiantuntijat ja johtamistyötä tekevät hyötyvät rinnakkain kulkevista yksilö- ja ryhmäohjauksesta sekä niihin yhdistyvästä substanssiosaamiseen koulutuksesta. Joten myös erityyppisillä toimenpiteillä on merkitystä. Tuottajapankki tulee tarjoamaan erimuotoisia koulutustapahtumia vuosina 2022-2023. Koulutuksesta sekä muista ohjauspalveluista kerromme lisää viimeistään tammikuussa 2022. 

Hyvässä ohjausprosessissa on runsaasti luottamusta ja ryhmähenkeä, paljon itseen sekä toimintaympäristöön liittyvää reflektointia ja ilmiöiden yhdessä ihmettelyä. Lisäksi paljon dialogia, ripaus sattumaa, kourallinen huumoria, ämpärillinen sitoutumista ja avoimuutta. Tyypillisesti prosessiin liittyy myös hyppysellinen yllättävien käänteiden ja valintojen mukanaan tuomaa taikaa. Prosessissa on valtavasti voimaa ja kun siihen uskaltaa heittäytyä, kaikki oppii. Odotan innolla valmennuksen käynnistymistä. 

 

Kirjoittaja: Carolina Pajula, KM, työnohjaaja (STOry), motivaatiovalmentaja (RMP) mediatuotannon lehtori 

 Tuottajien valmentava mentorointi -haku: https://projects.tuni.fi/tuottajapankki/uutiset/valmentavamentorointi/