Tausta
Väestörakenteen muutos asettaa haasteen löytää joustavia asumisenmuotoja suurenevalle määrälle ikääntyviä. Kun ihminen ei enää kykene asumaan yksin kotona, mutta on tarpeeksi hyväkuntoinen jonkin asteiseen avustettuun asumiseen, ikääntyneiden välimuotoisen asuminen ratkaisuja kaivataan.
Tällaisia ovat yhteisöllisen asuminen muodot, senioritalot tai yhdistyspohjaiset yhteisöasumiskohteet. Niissä tarjotaan palveluita joko asukkaan hankkimana, palveluohjaajan avustama tai kunnan kautta esimerkiksi kotipalveluiden muodossa.
Tällaista joustavaa välimuotoista asumista tarvitaan, koska hyvinvointialueet keventävät vanhuspalvelurakennettaan samalla, kun ikääntyneet haluavat vaihtoehtoja asumiselleen kotona asumisen ja palveluasumisen lisäksi. Välimuotoinen asuminen keventää myös yhteiskunnan avustaman asumisen määrää, kun ikääntyvien asumista tuetaan erilaisten tarpeiden ja tilanteiden kohdalla.
Tavoite
Tulevaisuuden senioriasuminen -hankkeen tavoitteena onkin edistää suomalaisen ikäystävällisen asumisen kehittymistä vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Tätä kohti toimiessaan hanke pyrkii yhteiskehittämään uusia malleja tulevaisuuden senioriasumisen asuntotuotantoon. Yhteiskehittäminen ja tiivis yhteistyö ovat hankkeen päätavoitteita, joiden avulla uskotaan löytävän paras ratkaisu ikänystävällisen asumisen haasteisiin.
Tavoitteena on tunnistaa käytännössä hyödynnettäviä senioriasumisen malleja ja käytäntöjä, hahmottaa joustavia ja monikäyttöisiä suunnitteluratkaisuja sekä kehittää uusia palvelutuotannon malleja ja teknologioita. Lisäksi ehdotetaan uudistuksia senioriasumisen valvontaan ja normistoon sekä arvioidaan kansainvälisiä senioriasumisen malleja ja niiden soveltamista Suomeen. Alan toimijaverkoston hahmottaminen ja toimijoiden taloudellisten edellytysten huomioiminen ovat tärkeitä tavoitteita toimivien ratkaisujen löytämisessä.
Toimintatapa
TULE käynnistyi maaliskuun 15. päivä 2023 ja päättyy 30.9.2025. Kahden ja puolen vuoden ajalle mahtuu paljon tiedonhankintaa ja erilaisia tapahtumia sekä tapaamisia.
Hankkeen aikana tutustutaan useisiin senioriasumisen kohteisiin Suomessa ja kansainvälisesti, kerätään kysely- ja haastattelumateriaalia eri osapuolilta, sekä pidetään kokouksia ja työpajoja. Aiheesta järjestetään myös seminaareja tai webinaareja.
Vaikuttavuus
Toimintansa kautta TULE saa tietoa senioriasumisen toimintaympäristöstä Suomessa, keskeisistä toimijoista ja haasteista. Yhteistoiminnan takia näkökulmia senioriasumiseen on monia, mikä parantaa tulosten luotettavuutta ja toimivuutta käytännössä.
Kun tulevaisuudessa tarvittavia konsepteja ja palvelumalleja kehitetään, voidaan varautua väestörakenteen muutoksen haasteisiin kestävällä ja toimivalla tavalla. Ikääntyvillä on näin mahdollisuus asua joustavasti, arvokkaasti ja laadukkaasti.
Vaikuttavuutta hanke saa myös monipuolisen viestinnän kautta, jota hallinnoi Tampereen yliopiston kiinteistö- ja rakennusalan avoin yhteiskehittämisalusta CoreLab.
Rahoittajat ja yhteistyökumppanit
Tampereen yliopisto
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)
Ympäristöministeriö
Ara-Asuntojen Tuotanto Arttu Oy
De Gamlas Hem i Tammerfors r.f. – Vanhain Koti Tampereella r.y.
ES-Laatuasunnot Oy
Hailuodon kunta
Helsingin kaupunki, HEKA
Iisalmen kaupunki
Jyväskylän kaupunki
Järvenpään kaupunki
Keski-Suomen Jaso Asunnot Oy
Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalot
Kiinteistö Oy Kärrykartano
Kiinteistö Oy Vetelinraitti
Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy
Lahden kaupunki
Lahden vanhusten asuntosäätiö sr
Savonlinnan Vuokratalot Oy
Setlementtiasunnot Oy
Turun kaupunki
Tuusulan kunta
Tyvene Oy
Vaasan kaupunki
Yrjö ja Hanna -säätiö
Yhteistyötaho:
Vanhustyön keskusliitto