"Data+people=value" eli Turku luo lisäarvoa

Tekoäly artificial intelligence

Otsikko on jälleen näitä asioita, joita ei voi sanoa suomeksi. Muka. Arvoa syntyy siis siitä, että on tietoa (data) ja tietoa (osaamista, oikeaa älyä, ihmisiä, sosiaalista toimintaa).

Turussa pidettiin 2.11. Työpaja 1, jossa etsittiin signaalia ja esiteltiin 8 datakeissiä. AI-lähettiläät (21 osallistujaa) arvioivat kutakin datakeissiä omien tietojensa, taitojensa ja yrityksensä näkökulmista. Vastauksia saatiin 13 osallistujalta. Tässä pari ensimmäistä havaintoa.

  1. Esimerkit ja omat kokeilut ovat hyvästä

Oppimisen ja osaamisen näkökulmasta 2/3 vastauksista koki esimerkit hyödyllisiksi ja 21% viestitti että esimerkeissä oli jotain hyvää. Alle 10% vastauksista kertoi, että näistä ei ollut hyötyä. AI-lähettilästoiminnan kannalta tulos on hyvä, ellei erittäin hyvä.

AI-esimerkkien hyödyllisyys vastauksissa

 

  1. Työkaluja ja tekniikoita on pilvin pimein – mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle

Esitetyt keissit edustivat noin 4-5 erilaista tapausta. Odotetusti esimerkin soveltuvuus on heikompi kuin esimerkkien yleissivistävä voima: 45% vastauksista koettiin, että esimerkeissä oli jotain annettavaa. Jopa 34% vastauksista viestitti sitä, että esimerkeissä oli vähän jotain jota voisi hyödyntää. Yhdessä tämä on huikeat 79%. Vain 17% vastauksisissa ei nähty soveltamismahdollisuutta. Meidän mielestä vastaukset ovat enemmän kuin rohkaisevia.

AI-datakeissien sovellettavuus itselle.

Tästä on hyvä jatkaa. Lopuksi vielä muistutus data-analytiikan ja tekoälyn omainaispiirteestä:

“Data science fails easily. Garbage in garbage out.”
– Deborah ‘Debbie’ Berebichez, 25.11.2021 DigiReactor.fi -aamutilaisuudessa

Debbie muistutti myös, että ”data-fokusoituneet yritykset

  • kouluttavat työntekijöitään
  • luottavat heidän päätöksiin
  • rohkaisevat datan ”pähkäilyyn”
  • jakavat dataa ja
  • arvostavat datan muuttamista tuotoiksi!”

Yritys- ja työkulttuurin on myös muututtava kohti datatalousyhteiskuntaa. Siinä auttaa luottamuksen, sosiaalisen pääoman ja yhteistoiminnallisuuden huomioiminen. Muutos ei ole pieni eikä ihan helppokaan, mutta AI-lähettiläs on yksi askel sillä polulla. Kohti parempaa huomista!

Yst.t., Turun tiimi