AI-lähettiläiden aineettomat lahjat jouluksi: katso dataa ja ihmettele!

Man pondering

AI-lähettiläs -hanke on edistänyt datan hyötykäyttöä tusinassa varsinais-suomalaisissa pk-yrityksissä vuoden 2021 aikana. Tavoite on konkretisoida tekoälyn ja data-analytiikan hyötyjä omien datapilottien parissa AI-lähettiläiden toimesta. Kun osaaminen ja ymmärrys kasvaa konkreettisten esimerkkien avulla, samalla datan rooli ja merkitys osana liiketoiminnan, prosessien, tuotteiden ja palvelujen kehittämistä vahvistuu.

AI-lähettiläiden keisseissä olemme päässeet todistamaan hyviä hetkiä, kun joskus melko yksinkertaisestakin perusliiketoiminnan datasta alkaa näkyä signaalia. Signaali ei useinkaan pomppaa silmille, vaan sitä pitää jaksaa houkutella esiin. Siksi innostus, mielenkiinto ja luottamuskin osallistujiin, osaamiseen ja tekniikkaan tarvitaan, jotta AI-lähettiläs voi hyvillä mielin jatkaa datan ihmettelyä. Ihmettelyn kohteena datajoukkojen lisäksi kannattaa pitää dalan laatua: lataa vaikka exceliin bisnes- tms. dataa, tutki ja järjestele sitä josko sieltä löytyy jo tällä selailulla joitain epämääräisiä arvoja tms. Ne ovat merkki siitä, että datasi ei ehkä ole siinä kunnossa, missä sen pitäisi olla. Tämä tieto on elintärkeä jo itsessään, vaikka et tekoälyprojektia heti aloittaisikaan.

AI-tikkataululla kokemuksia

Ihmettelyn tukemiseksi loimme “tikkataulu”-mallin, ja lahjoitimme 10 tikkaa 🙂

AI-tikkataulu ja legoesimerkki

Tästä ihmettelyn tilasta kertoo myös toinen uutisemme, jossa vasta me ihmisälyn omaajat yhdessä datan kanssa voimme tuottaa lisää arvoa. Katso AI-lähettiläs-hankkeen sivulta “Data + people = value” -uutinen AI-lähettiläs hankkeen sivulta.

Lopuksi hieman dataa: osallistuneiden yritysten esimerkkikeissit jakautuvat seuraavasti datatyypin ja käytettyjen työkalujen perusteella:

Datatyyppi Käytettyjä menetelmiä
Liiketoiminta-dataa
6 yritystä
  • Hajontakuvia muuttujien riippuvuuksista
  • Random Forest -regressiomalli myynnin ennustamiseen
  • Mietintää opetusdatan keräämisestä ja ohjatun mallin kehittämisestä
Sensoridataa
3 yritystä
  • Datan visualisointia aikajanalla
  • Osajoukkojen muodostamista K Means Clustering -menetelmällä
  • Mietintää opetusdatan keräämisestä ja ohjatun mallin kehittämisestä
Tekstidataa
3 yritystä
  • Luonnollisen kielen koneoppimistehtävien ja menetelmien kartoittamista
  • Suomen kielellä opetetun syvän neuroverkon FinBERTin demoamista ja käyttöönoton sparrausta

Mukaan mahtuu vielä!

Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen. Uusi kierros AI-lähettiläitä uusien yritysten kanssa alkaa maaliskuussa. Vielä on muutama paikka vapaana. Ota yhteyttä, jos datan arvo kiinnostaa ja haluat osallistua liiketoiminnan ja itsesi kehittämiseen!

Hyvää joulua ja datarikasta uutta vuotta 2022! Katso myös muut hankkeet ja uutiset Work Informatics -sivulta.

yst.t., Turun yliopiston tiimi