Tampereen ammattikorkeakoulun Yhtä-hankkeessa tehdään yrityksiä datan käyttöön ohjaava playbook. Sen avulla kuka tahansa ohjelmistokehittäjä, joka hyödyntää Tampereen kaupungin ekosysteemin tuottamaa dataa, voi rakentaa omia palvelujaan.
Kaupunkiekosysteemin data selvästi kiinnostaa: hyvälaatuinen, paikkatietoon sidottu ja yhteisesti tuotettu data muodostaa luontevan perustan mitä moninaisimmille yritysten ja yhteisöiden sovelluksille.
– Hyödyntämisessä korostuvat datan laatu, rajapinnat, saatavuus sekä tietenkin käyttöehdot. Kokemusten hallittu jakaminen auttaa paitsi kehittämään yhteisiä älykkäitä sovelluksia, myös tunnistamaan uusia mahdollisuuksia sekä teknisiä tai hallinnollisia sudenkuoppia, kertoi teollisuusteknologian lehtori Ossi Nykänen.
Turvallisin koulutie –sovellus kartoittaa vaarallisimmat tienylityspaikat datan avulla
Teollisuusteknologian lehtori Tony Torp ja yliopettaja Lea Saarni esittelivät Yhtä-playbookista löytyvän Turvallisin koulutie -sovelluksen FISTA-käyttötapausta. Siinä liikenne- ja liikennevalodatan pohjalta kartoitetaan lähes reaaliajassa vaarallisimmat tienylityspaikat Tampereen kansainvälisen koulun ympäristössä ja luodaan suositukset turvallisimpiin tienylityspaikkoihin ja koulureitteihin.
Esimerkin tarkoitus on demonstroida datalähtöisten kaupunkiekosysteemin sovellusten tekijöitä: käyttäjälähtöistä suunnittelua, datalähteitä ja toteutustekniikoita.
– Teknisistä demonstraatioista on vielä matkaa tuotantokäyttöön. Ne ovat tarpeen yksityiskohtien ymmärtämiseksi — joiden pitää lopulta toimia oikein, käyttäjien arkisten tarpeiden ohjaamina. Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi datan reaaliaikaisuus, datan jatkuva saatavuus sekä kentällä väistämättä tapahtuviin muutoksiin reagointi, Nykänen totesi.
Tampereen kaupunki hyödyntää liikennelaskentadataa
Järjestelmäpäällikkö Mika Heikkilä Tampereen kaupungilta kertoi käyttötapausesimerkin kaupungin liikennelaskentadatan hyödyntämisestä palvelussa, jossa ennustetaan kävelijämääriä keskusta-alueella.
– Tampereen kaupunki tarjoaa palvelua alueen toimijoille, jossa esitetään keskusta-alueen ennustettu kävelijämäärää. Tähän ennustemalliin on tuotu liikennelaskentatieto, sääennustetieto sekä keskusta-alueen tapahtumatiedot. Näistä saadaan aikaan ennustemallilla ennuste, joka kertoo tuntitasolla, kuinka kävelijämäärät muuttuvat keskusta-alueella seuraavan kuukauden aikana, Heikkilä taustoitti.
Sitowise yhteiskehittää asemakeskusta kaupunkilaisten kanssa
Tampereen asemakeskus on uudistumassa. Sitowise on mallintanut asemakeskuksen vehreää julkista tilaa 3D-ympäristössä ja kaupunkilaiset kutsutaan mukaan yhteiskehittämiseen.
Projektipäällikkö Jenna-Riia Oldenburg Sitowiselta kertoi, miten WeGenerate- ja Turvallinen kävelijöiden kaupunki -hankkeessa kehitettävä asemakeskuksen julkisen tilan digitaalinen kaksonen tuo yhteen kaupunkitietomallin, tulevat suunnitelmat sekä julkisia tiloja ympäröivän datan.
– 3D-mallin avulla tutkitaan kaupunkilaisten mielipiteitä ja kokemuksia sekä uusista suunnitelmista että 3D-mallin ja lisätyn todellisuuden käytöstä osallistamisen välineenä, Oldenburg kuvaili.
Data on yrityksille yhteinen nimittäjä
Tiedon hyödyntäminen mahdollistaa monille yrityksille aivan uusia mahdollisuuksia tehostaa liiketoimintaansa.
– Yritykset voivat nyt koettaa ennustaa oman henkilökuntansa resurssointia ja muita markkinointia aktiviteetteja aiempaa tehokkaammin. Tampereen kaupungin tarjoaman kävelijämäärädatan lisäksi yritysten kannattaa yhdistää oma liiketoimintadatansa kävelijämäärädataan. Yhdistetystä datasta voidaan löytää mielenkiintoisia uusia tekijöitä, joilla yritys voi kehittää toimintaansa ja mahdollisesti tehostaa liiketoimintaansa, totesi projektipäällikkö Kari Naakka.
Työpajan arvokasta antia olivat myös kohtaamiset ja keskustelut eri toimijoiden kesken.
– Data on kaikille yhteinen nimittäjä, ja sen huomasi innostuneesta puheensorinasta myös taukojen aikana. Uusia kontakteja luotiin ja vanhoja vahvistettiin. Sosiaalinen puoli on yhtä tärkeä teknisten yksityiskohtien ohella, ja sellainen fiilis tästä työpajasta jäi, summasi teollisuusteknologian lehtori Pekka Pöyry.
Työ hankkeessa jatkuu. Yhteinen keskustelu ja yritysten palaute vievät hanketta oikeaan suuntaan.
Teksti: Hanketoimijat ja Hanna Ylli
Kuvat: Ossi Nykänen ja Kari Naakka