Tampereen asemakaava ja sitä edeltäneet maantiet vuonna 1781. Sillan länsipuolella ollutta Tammerkosken kartanoa ja sen kohdalla maantien eteläpuolella sijainnutta kylän keskiaikaista tonttimaata ei ole merkitty karttaan.

Viabundus Suomi 1350-1650

Viabundus Suomi 1350–1650 -hanke kokoaa Suomen alueen myöhäiskeskiajan ja uuden ajan alun liikennereittejä koskevan historiallisen paikkatiedon yhtenäiseksi tietokannaksi, luo niitä koskevan karttaliittymän ja tuo molemmat avoimena julkaisuna julkiseen käyttöön.

Hankkeen rahoittaja on 2022-24 Koneen Säätiö.

Tietokanta julkaistiin pe 4.4.2025.

Perjantaina 25.4. järjestetään kansainvälinen julkaisutapahtuma Viabundus Suomelle sekä tietokannan versiolle 2.0. Ohjelma ja ilmoittautuminen (englanniksi)..

Viabundus-tietokanta esittelee Suomen keskiajan ja uuden ajan alun tieverkostoa

Suomen alueen keskiaikaiset ja varhaismodernit maantiet sekä teiden varsilla olevat etappipaikat on nyt koottu kaikille avoimeen tietokantaan ja karttaan. Kolmivuotisessa Viabundus Suomi 1350–1650 -tutkimushankkeessa koottiin Suomen alueen liikennereittejä ja etappipaikkoja koskeva historiallinen paikkatieto yhtenäiseksi tietokannaksi. Huhtikuussa 2025 tiedot julkaistiin osana eurooppalaista Viabundus-tietokantaa.

Koneen säätiön rahoittamaa suomalaista tutkimushanketta johti FT, dosentti Tapio Salminen (Tampereen yliopisto), ja sen tutkijoina toimivat FT Jenni Lares (Tampereen yliopisto) sekä FM, väitöskirjatutkija Katrina Virtanen (Turun yliopisto). Hanketta koordinoi ohjausryhmä, johon kuuluivat edustajat Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Triviumista (Tampere Centre for Classical, Medieval and Early Modern Studies), Turun yliopiston Maisemantutkimuksen oppiaineesta (Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelma, Pori) sekä Postimuseosta (Tampere).

Viabundus on pysyväksi tarkoitettu, mutta jatkuvan kehitystyön ja täydennysten alainen tietokanta. Suomen alueella tietokanta kattaa tällä hetkellä maakuntia yhdistävät yleiset maantiet sekä tärkeimmät talvitiet. Etappipaikat sisältävät tietoa esimerkiksi postitaloista ja markkinapaikoista sekä tielläliikkujien palveluista, kuten majataloista. Reittiopas kertoo matka-ajat pisteestä pisteeseen eri liikkumismuodoilla sekä matkantekoon tarvittavan ajan, ja markkinakalenteri esittää ensi kertaa kootusti tietoa Suomen alueen markkinoista.

Tietokannan avulla voi tutkia liikkumista ja logistiikkaa esimodernin Suomen alueella. Se soveltuu myös historia-alojen ja kulttuuriperinnön ammattilaisten työkaluksi sekä kaikkien historiasta kiinnostuneiden käytettäväksi. Suomen- ja englanninkieliset kuvailutekstit sekä lähdeviitteet avaavat esimodernin liikkumisen käytäntöjä ja johdattavat aihetta käsittelevän tutkimuksen pariin.

Eurooppalaisen Viabundus-hankkeen tavoitteena on tuottaa avoin paikkatietokanta ja siihen perustuva digitaalinen kartta koko Alppien pohjoispuolisen Euroopan liikenneverkostosta ja siihen liittyvistä järjestelmistä (matkailijoiden palvelut, markkinapaikat ja -ajat, tullit yms.).  Hanke alkoi vuonna 2019 saksalaisen Göttingenin yliopiston Historiallisen aluetutkimuksen tutkimuskeskuksen (Institut für Historische Landesforschung) sekä Lyypekissä sijaitsevan Hansan ja Itämeren alueen tutkimuskeskuksen (Forschungsstelle für die Geschichte der Hanse und des Ostseeraums) yhteistyönä. Tietokannan ensimmäinen versio julkaistiin huhtikuussa 2021, ja tietokantaa on sittemmin täydennetty Alankomaiden, Tanskan, Puolan, Baltian ja nyt Suomen aineistoilla.

Viabundus-kartta on avoimesti saatavilla ja vapaasti käytettävissä selaimella. CSV-muotoisen tietokannan voi myös ladata omaan paikkatietosovellukseen. Kartta, tietokanta ja dokumentaatio (myös suomeksi) ovat selailtavissa ja ladattavissa hankkeen kotisivuilta http://www.viabundus.eu/. Mahdolliset yhteydenotot Suomen osuudesta voi lähettää osoitteeseen viabundus.suomi@lists.tuni.fi.

VIABUNDUS SUOMI 1350–1650

– Suomen keskiajan ja uuden ajan alun liikennereittien avoin paikkatietokanta ja digitaalinen kartasto

Hankkeen kotisivut https://projects.tuni.fi/viabundus-suomi/

Selaa Viabundus-tietokantaa http://www.viabundus.eu/

Hanke on osa eurooppalaista Viabundus-projektia: