Ensimmäinen vuosi takana TransLocalis-kulttuuri- ja -tutkimushanketta

Tilastoa Translocalis-tietokannasta
Tilastoa Translocalis-tietokannasta

Suomenkielistä 1800-luvun lehdistön lukijakirjekulttuuria keräävä ja siitä uutta digitaalista kulttuuriperintöä tekevä Translocalis-hanke etenee. Alfred Kordelinin säätiön rahoittama Suuri kulttuurihanke on ensimmäisen vuoden aikana laajentunut kattamaan kaikki vuosina 1775–1885 julkaistut lukijakirjeet, jotka kertovat paikallisista kokemuksista. Tietokannassa on nyt yhteensä noin 72000 eri puolilta Suomea ja maailmaa kirjoitettua kirjettä. Hanketta toteutetaan Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) yhteydessä.

Translocalis-hanke on vuoden aikana työllistänyt yhteensä 25 henkilötyökuukauden ajan kuusi tutkimusavustajaa, jotka ovat keränneet tietokantaan noin 45000 kirjettä lisää. Tietokannassa on nyt muun muassa yli 47000 kirjettä maaseutupitäjistä ja yli 17000 kaupungeista. Paikalliskirjetoiminta oli myös kansainvälistä, sillä ulkomailta lähetettyjä kirjeitä on tietokannassa noin 4500.

Translocalis-hanke on sopinut yhteistyökumppaninsa Kansalliskirjaston kanssa julkaisevansa tietokannan avoimesti verkossa osana Kansalliskirjaston digitaalisia kokoelmia. Käyttöliittymää rakennetaan parhaillaan Kansalliskirjastossa ja monipuolisia hakuominaisuuksia sisältävä verkkopalvelu avataan vuoden 2023 puolella. Tällöin tietokanta tulee palvelemaan niin tutkimusta kuin suurta yleisöä.

Projektissa tehdään myös suomenkielisen lukijakirjekulttuurin perustutkimusta. Tätä kansainvälisesti poikkeuksellista ilmiötä on esitelty tutkimusartikkelien kautta niin suomalaiselle kuin ulkomaiselle yleisölle. Tekeillä on suomenkielistä paikalliskirjeilmiön syntymistä ja paikalliskirjekulttuuriksi kehittymistä analysoiva kirja, joka perustuu hankkeen johtaja, tutkijatohtori Heikki Kokon tutkimustyöhön.

Translocalis-hanke tähyää jo vuoden päästä alkavaan seuraavaan vaiheeseen. Haettavan jatkorahoituksen avulla tavoitteena on täydentää tietokantaa vuodesta 1886 alkaen 1900-luvun puolelle käyttämällä tekoälyn ja koneoppimisen menetelmiä.