Projektipäällikön terveisiä
Vikkelästi töihin – hankkeen toinen työpaja kokosi yhteen sote-alan yrittäjiä, maahanmuuttajataustaisia sotealan ammattilaisia, maahanmuuttajien kanssa työskenteleviä toimijoita sekä hankeen työntekijöitä. Osallistujia oli yhteensä 18.
Työpajan tarkoituksena oli luoda pohja mentorointimallin ja -oppaan luonnokselle, jota kehitetään edelleen hankkeen aikana.
Edellisen työpajan tuotoksena syntyneitä teemoja, monikulttuurisen työryhmän johtaminen ja valmentaminen, perehdytys sekä kielituki, työstettiin nyt eilen kolmessa pikkuryhmässä ongelmapuutyöskentely – menetelmän avulla. Työpajan vetäjinä toimi Jarmo Tuominiemi Tamkista ja Taija Ahonen Saskysta.
Työpajan aluksi jokainen osallistuja sai valita itseään eniten kiinnostavan teema-aiheen. Pikkuryhmät muodostuivat helposti, minkä jälkeen alkoi tutustuminen ennalta jaettuun materiaaliin ja ongelmalauseiden määrittelyyn. Seuraavassa vaiheessa ryhmien piti valita yksi ongelma ja miettiä, kenen ongelmaa ratkaisemme, onko ongelma yleinen, tuskallinen, tarkka vai ratkaisematon. Jouduimme myös miettimään, onko ongelma riittävän merkityksellinen muutoksen aikaansaamiseksi.
Ryhmät tekivät visuaalisen ongelmapuukoosteen keskusteluistaan siten, että ongelma on kuvan keskellä, sen alla juurisyyt ja miksi -kysymykset. Ongelman vaikutukset näkyvät sen yläpuolella, joista muotoutuu mitä sitten kysymykset.
Kuva 1. Majed Shwaik, Akaan kaupunki ja Didier Balenda, Nurmikoti
Kaikki kolme ongelmapuutuotosta sisälsivät paljon ajatuksia herättäviä mietteitä, joita hyödynnetään mentorointimallin – ja oppaan luonnostelussa. Työpaja osoitti jälleen kerran, että yhteistyönä toteutettava työskentely on ainoa keino saada kaikkien asiantuntijoiden ääni kuuluviin tasavertaisesti. Kiitos kaikille osallistuneille.
Sirpa Salin, projektipällikkö
Kuvat: Sirkku Sum