2023
- SoWell-hankkeessa korona-aikana kerättyjä haastatteluja hyödyntäneessä tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten koronatilanne vaikutti ikääntyneiden ihmisten sosiaalisiin suhteisiin ja erityisesti tiloihin ja paikkoihin, joissa toisia ihmisiä kohdataan.
2022
- Millainen sosiaalinen ympäristö palvelukeskus on? Onko se koti ikäihmiselle, laitos, vai sittenkin yhteisö? Tätä selvitti tutkimus, jossa hyödynnettiin SoWell-hankkeessa kerättyjä ryhmäkeskustelua ja yksilöhaastatteluja.
- Millaista toimijuutta kuolemaan valmistautumiseen vanhuudessa liittyy? Tätä tarkastellaan SoWell-haastatteluja hyödyntäneessä tutkimuksessa.
2021
- SoWell-hankkeessa kerättyjä ryhmäkeskusteluja hyödyntänessä tutkimuksessa selvitettiin, millaisia haasteita ikääntyneiden ihmisten kokemuksista ja näkemyksistä piirtyy ikäihmisten osallisuudelle.
- SoWell-tutkimushankkeen laaja kyselyaineisto tarjoaa uutta tietoa ikääntyneiden ihmisten sosiaalisesta hyvinvoinnista. Tietoa kyselyn toteuttamisesta sekä ensimmäisiä tuloksia on julkaistu Gerontologia-lehdessä.
- Miten korona-aika rajoituksineen on näkynyt ikääntyneiden ihmisten elämässä ja hyvinvoinnissa? Tätä selvittää Gerontologia-lehdessä julkaistu SoWell-tutkimus.
- SoWell-tutkimuksen haastatteluita hyödyntäneessä tutkimuksessa selvitettiin, miten sosiaalisen kuoleman käsite näkyy iäkkäiden ihmisten haastattelupuheessa. Artikkeli on suomenkielinen.
2020
- SoWell-tutkijoiden ja Dublinin Trinity Collegen tutkijoiden yhdessä kirjoittamassa tutkimusartikkelissa käsitellään sitä, millaisia käsityksiä ikääntyvillä ihmisillä Suomessa ja Irlannissa on digitaalisesta teknologiasta. Tutkimuksessa hyödynnettiin SoWell-hankkeen aineistoa sekä aineistoa SoCaTel-hankkeesta, jonka tavoitteena on pyrkiä luomaan ratkaisuja digipalveluiden kehittämiseen ikääntyvän väestön tarpeisiin vastaamiseksi. Artikkelin kieli on englanti.
- SoWell-haastatteluita hyödyntäneessä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin ikääntyneiden miesten kokemuksia sosiaalisista suhteista ja yksinäisyydestä sekä näiden merkityksistä. Tutkielma on suomenkielinen.
2019
- SoWell-tutkimuksen ensimmäisessä tieteellisessä artikkelissa tarkastellaan vanhenemista ja hyvinvointia: miten ikääntyneet ihmiset itse näkevät vanhenemisen ja hyvinvoinnin suhteen? Artikkeli on suomenkielinen ja luettavissa Gerontologia-lehden sivuilla alla olevasta linkistä.
- SoWell-ryhmäkeskusteluaineistoa hyödyntäneessa pro gradu -tutkielmassa tutkittiin, miten ikääntyneet pirkanmaalaiset kokevat oman hyvinvointinsa, mitkä asiat vaikuttavat siihen ja miten ikääntymisen koetaan vaikuttavan hyvinvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että tutkimukseen osallistuneet kokivat voivansa keskimäärin hyvin. Elämän peruasioiden, kuten asunnon, ruoan ja vaatteiden lisäksi hyvinvoinnin kannalta tärkeiksi koettiin terveys ja toimintakyky, arjessa jaksaminen, taloudellinen tilanne, sosiaaliset suhteet, turvallisuus, osallisuus ja aktiivisuus sekä luontokokemukset. Ikääntymisen koettiin vaikuttavan hyvinvointiin, mutta toisaalta myös omalla asennoitumisella koettiin olevan merkitystä sille, millaista elämä vanhuudessa on. Suurin osa oli myös varautunut ikääntymisen aiheuttamiin muutoksiin.
- SoWell-tutkimushankkeen esittely on julkaistu Gerontologia-lehdessä. Esittely on suomenkielinen ja luettavissa alla olevasta linkistä.
- SoWell-hankkeen tutkijat Katariina Tuominen ja Jari Pirhonen tutkivat artikkelissaan 90-vuotiaiden ihmisten kokemuksia sosiaalisista suhteista. Artikkelin kieli on englanti.
2018
- SoWell-hankeen tutkija Jari Pirhonen ja professori Arto Laitinen pohtivat tuoreessa tutkimusartikkelissaan vanhuutta omaleimaisena elämänvaiheena ja esittelevät kymmenen filosofista näkökohtaa vanhuuden ja vanhojen ihmisten arvostuksen vahvistamiseksi. Artikkelissa keskitytään pitkäaikaishoidon kontekstiin, mutta ajatukset ovat helposti sovellettavissa yhteiskunnassa laajemminkin. Artikkelista selviää esimerkiksi, millaisia erityisarvoja vanhuus pitää sisällään ja millaisia keinoja meillä on noiden erityisarvojen esiin tuomiseksi ja vahvistamiseksi. Artikkelin kieli on englanti.