Nuorten keskinäisen sosiaalisen median kommunikaation tutkimista tarkasteleva artikkeli on julkaistu Digitaalinen nuoruus ja kasvavat erot -teoksessa

SoliPro-hanketta edeltäneessä MIITTI-hankkeessa selvitettiin nuorille luontaisia itsestään ja elämästään kertomisen tapoja sekä kehitettiin nuorten parissa toteutettavan aineistontuotannon menetelmiä digitaalisissa ympäristöissä.

MIITTI-hankkeen tutkijoiden Riikka Turtiaisen, Elina Vaahensalon, Riikka Korkiamäen ja Tiina Määtän metodisia ja tutkimuseettisiä pohdintoja sisältävä artikkeli ”Tutkija katsoi mun snäpin uudelleen” – nuorten keskinäisen somekommunikaation tutkimisen metodologisia ja eettisiä reflektioita on nyt julkaistu teoksessa Digitaalinen nuoruus ja kasvavat erot (toim. Sari Tuuva-Hongisto ja Kristiina Korjonen-Kuusipuro).

Digitaalisten kommunikaatioalustojen tutkiminen on yhä yleisempää, mutta melko vähälle huomiolle on jäänyt se, millaisia erityisiä tutkimuseettisiä haasteita liittyy nuorten keskuudessa suosittujen some-kanavien tutkimiseen. Tutkijat kysyvätkin artikkelissaan, miten nuorten keskinäistä sosiaalisen median kommunikaatiota on mahdollista tutkia – ja onko se aina edes tarkoituksenmukaista. Lisäksi artikkelissa valotetaan muun muassa tutkijoiden kokemaa tirkistelyn tuskaa ja aineiston tulkinnallisia haasteita.

MIITTI-hankkeesta on julkaistu myös toinen, nuorten osallistumisen kysymyksiin painottuva teksti: Digiajan nuorten osallistuminen ja vaikuttamismahdollisuudet tutkimuksessa ja sosiaalialan ammatillisissa käytännöissä teoksessa Vaikuttava sosiaalityö muuttuvissa toimintaympäristöissä. Tutkiva sosiaalityö -julkaisu (toim. Marja Hekkala ym.).