Convoy - Häiriköintiä vai vakavasti otettavaa kansalaisaktiivisuutta?

Convoy-kansalaisliike levisi Kanadasta kansainväliseksi ilmiöksi, joka kokosi suuret määrät ihmisiä myös Suomen kansalaistorille helmikuussa 2022. Kansainvälisesti mielenilmauksia yhdisti koronarajoitusten vastustaminen, ja Suomessa tavoitteiksi ilmoitettiin koronarajoitusten purkaminen, polttoaineveron alentaminen ja hallituksen eroaminen.

Convoy Finland -mielenilmausta on tulkittu hyvin monenlaiseen sävyyn eikä asiallista keskustelua aiheesta löydy helposti. Oliko osallistujien motiivina juhlinta ja häiriköinti vai hallituksen toiminnan kritisointi ja vaikuttamaan pyrkiminen?

Seurasimme mielenilmausta eri medialähteistä. Eri näkökulmia saadaksemme seurasimme rinnakkain journalistisen median ja kansalaismedioiden uutisointia. Vertailu tuotti hyvin erilaisia tulkintoja tilaisuudesta.

Journalistisen median toimittajat raportoivat tilaisuutta kuvailemalla väkimäärää, satoja ihmisiä juhlimassa, tanssimassa, saunomassa, huutamassa iskulauseita Suomen lippuja kantaen. Epämääräistä ja hajanaista porukkaa. Mikä näitä ihmisiä vaivaa? Toimittajat eivät saaneet siihen vastausta osallistujilta, mutta tapauksesta tehdyn lehtijutun mukaan ”osallistujat saivat syyn olla humalassa”.

Tilaisuudesta raportoitiin runsaasti myös ns. kansalaismedioissa. Nämä toimittajat kuvasivat myös sekalaista joukkoa, tanssimista ja karnevaalitunnelmaa, mutta he haastattelivat runsaasti myös mielenilmaukseen tulijoita.

Monet olivat tulleet paikalle perheineen pitkien matkojen takaa osoittaakseen mielipiteensä koronarajoituksia kohtaan. Ihmiset kertoivat huolestaan sairaanhoitajien rokotevelvoitteesta ja vapauksien menettämisestä. Perheenäiti kommentoi: ”Toivottavasti saadaan tämä rauhanomaisesti sujumaan ja ääni kuulumaan, että pysyisi se vapaa sana ja vapaa keho”.

Convoy Finland kokosi yhteen satoja, ellei tuhansia ihmisiä ilmaisemaan huolensa ja mielipiteensä. Alku sujui rauhallisesti, mutta yön tullen kaoottisuus näytti lisääntyneen, jolloin myös poliisi puuttui tilanteeseen.

Oliko mielenilmaus sitten syy juhlimiselle vai vaikuttamaan pyrkimiselle? Ehkäpä molempia näkökulmasta riippuen. Vertailevan mediaseurannan perusteella paikalla oli selvästi sekä vakavasti ja rauhanomaisesti mielipiteensä ilmaisijoita, että sekasortoon pyrkiviä kansalaisia. Siksi tapaus vaatisi huolissaan olevien ja hajaannusta hakevien kansalaisten niputtamisen sijaan myös syvällisempää tarkastelua ja kansalaisten epäluottamuksen ja ristiriitojen syiden pohdintaa.