Lyhytelokuvat

Kuulluksi-hankkeen lyhytelokuvat avaavat näkymiä sijaishuollossa eläneiden lasten ja nuorten kokemuksiin. Ne kutsuvat pohtimaan, kuinka voimme yhdessä edistää turvallisuutta, tukea ja hyvinvointia sijaishuollossa.

Elokuvat pohjautuvat sijaishuollossa elettyä lapsuutta käsitteleviin muistoihin, joita kuulimme ja kohtasimme Kuulluksi-hankkeen foorumeissa (2023–2024), niistä yhdessä keskustellen. Hyödynnämme myös kokemuksia, joita kerättiin ja tallennettiin vuosina 2014–2016 toteutetussa Sosiaali- ja terveysministeriön lastensuojelun menneisyysselvityksessä.

Elokuvien kohtaukset eivät sijoitu tietylle vuosikymmenelle, vaan niissä kuvataan kokemusmaailmaa, joka on ollut läsnä sukupolvesta toiseen. Näemme meille jaetut muistot arvokkaina, ne auttavat meitä ymmärtämään ja oppimaan menneestä. Minileffat toimivat myös koulutuksen ja vaikuttamistyön välineinä.

Elokuva 1: Arvottomuuden heijastuksia, kesto 3:11 min.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Elokuva 2: Nyt olemme tässä, kesto 6:57 min.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Elokuva 3: Huljuttelut: Selviytyminen ja hyvä elämä, kesto 2:46 min.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

 

Elokuvan tekijät:

Storia Jyväskylän tarinateatteri

– Antti Malinen (Tampereen yliopisto)

– Marianne Notko (Jyväskylän yliopisto)

 

Kohtausten rakentamisessa hyödynnetyt muistot ja kokemukset:

– Kuulluksi-foorumien osallistujat

– Foorumien työryhmä: Tarinateatteri Storia (Anneli Tuura, Tanja Pihlaja, Varpu Kohvakka, Marja Pylkkänen, Jari Kalavainen ja Santtu Hartikainen); Johanna Barkman (Pesäpuu ry), Marianne Notko (Jyväskylän yliopisto), Antti Malinen (Tampereen yliopisto)

– Haastateltavien kokemukset raportissa: Kirsi-Maria Hytönen, Antti Malinen, Paula Salenius, Janne Haikari, Pirjo Markkola, Marjo Kuronen ja Johanna Koivisto: Lastensuojelun sijaishuollon epäkohdat ja lasten kaltoinkohtelu 1937–1983 (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2016:22)

 

Kuulluksi-hankkeen rahoittaja: Koneen säätiö, 2022–2025

 

Lisätietoja lastensuojelun sijaishuollon kehittämisestä:

 Pesäpuu ry. https://pesapuu.fi/

THL https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/sosiaaliset-innovaatiot-lastensuojelussa-koordinaatiohanke-soila-/lastensuojelu