Vihreä siirtymä tarkoittaa pelkästään rakentamisessa tuhansien miljardien eurojen rahavirtoja maailmanlaajuisesti, Yle kertoo.
Jyväskyläläisen Aisti Corporationin toimitusjohtaja Mikko Paananen pitäisi tukien painopisteen lähellä kaupallistamisvaihetta olevissa yrityksissä. Paananen uskoo, että Suomessa on useita yrityksiä, jotka ovat lähellä läpimurtoa, mutta varat tuotteiden saamiseen markkinoille puuttuvat. Aistin tavoitteena on valmistaa puukuidusta akustiikkalevyjä, jotka eivät kutita kurkkua ja ihoa, niin kuin kivi- ja lasivilla saattavat tehdä. Levyjen valmistukseen käytetään Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämää, luonnonvaroja säästävää teknologiaa, vaahtorainausta.
Puukuituvaahdolla useita hyödyntäjiä
Vaahtorainaus, jolla Aistin akustiikkalevyt on tarkoitus valmistaa, on jo vuosia vanha keksintö. Siinä puukuidusta ja vedestä tehdään kuohkea vaahto, joka on kuivuttuaan kuin ilmava sanomalehti.
Rakentamiseen sopivien paksujen levyjen valmistaminen on uutta, tähän mennessä menetelmällä on onnistuttu teollisesti valmistamaan muun muassa kasvualustoja ja ohutta materiaalia, joka sopii esimerkiksi muovipussien korvaamiseen. Saavutusten ympärille on jo syntynyt useita yrityksiä.
– Uusiin materiaaleihin perustuvat yritykset ovat hyvä esimerkki siitä, että tutkimuksen tuloksena syntyy oikeasti liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja, sanoo johtava tutkija Harri Kiiskinen VTT:ltä.
VTT:ltä sai alkunsa myös tekstiiliyritys Spinnova, jonka pilottilaitos on jo reilun vuoden tuottanut selluloosasta valmistettua tekstiilikuitua. Yritys työllistää Jyväskylässä 40 ihmistä.
Espoolainen Paptic puolestaan suunnittelee jo vaahtorainauksen hyödyntämistä teollisessa mittakaavassa. Yrityksen valmistamia verkkokaupan lähetyspusseja, kauppakasseja ja karkkipusseja käyttää jo usea, tunnettu yritys. Ne eivät pohjaudu puhtaasti vaahtorainaukseen, mutta uudessa laitoksessa siihen olisi tarkoitus siirtyä.
– Vaahtorainauksen ansiosta voimme entisestään keventää materiaalia ja saada siitä joustavan. Esimerkiksi karkkipussissa se tarkoittaa sitä, että pussi on kestävä, tuntuu kivalta kädessä, eikä se rapise, sanoo Papticin liiketoiminnan kehitysjohtaja Esa Torniainen.
Tutkittavaa riittää tulevaisuudessakin. VTT saa jatkuvasti pyyntöjä kehittää uusia, ympäristöystävällisiä tuoteratkaisuja.
Linkki Ylen 9.12.2020 julkaisemaan uutiseen: EU jakaa satoja miljoonia euroja ”vihreään siirtymään” – muun muassa tällaisilla konsteilla Suomi pyrkii nappaamaan osansa