Tutkimusten mukaan moni nuori on ahdistunut ja uupunut. Suorituskeskeisyys on noussut voimakkaasti esiin asiantuntijoiden ja nuorten itsensä sanoittamana. Tilanne aiheuttaa huolta, ja se halutaan ratkaista nopeasti. Ehdotetut ratkaisut ovat kuitenkin usein nuoria vastuuttavia ja jopa leimaavia. “Mielenterveyskriisiä” ei voi ratkaista ymmärtämättä, millaisten vaatimusten keskellä nuoret elävät ja tästä on tärkeä kuulla nuoria itseään. On tärkeää hahmottaa, miten arjen rakenteet sekä poliittiset ratkaisut ja päätökset vaikuttavat nuorten hyvinvointiin.
Keskustelemme näistä aiheista NUORI2025-tapahtumassa huhtikuussa. Ohjelma perustuu Tampereen yliopiston Under Pressure -tutkimushankkeen ja Tampereen kaupungin Hyvinvoinnin kehitysohjelman tietoon ja tutkimustuloksiin. Keskustelussa kuullaan nuoria, nuorisokysymysten asiantuntijoita sekä nuorten arjen toimijoita. Paneelikeskustelussa on mukana myös tutkijamme Susanna Ågren.
Lisäksi vierailemme Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen yksinäisyysteemaisessa keskustelussa, johon osallistuu tutkijamme Jenni Kallio.