Lasten ja nuorten aivokuvantamismittaukset

Tervetuloa aivokuvantamismittauksiin Espoon Otaniemeen! Aivokuvantamismittaus tehdään magneettikuvauksella, joka on täysin turvallinen ja paljon käytetty tutkimusmenetelmä. Se ei sisällä röntgensäteilyä eikä kehoon laitettavia aineita. Magneettikuvantamislaite on vähän kuin suuri kamera, jolla voimme ottaa kuvia kehon sisältä. Aivoista otetuissa kuvissa voimme nähdä, mitkä aivojen alueet tekevät työtä erilaisten tehtävien tai vaikkapa tunteiden aikana.

Tunteiden aivokuvantamismittaukset Otaniemessä toteutetaan näin:

  1. Tutkimusavustajamme ottaa sinut vastaan ja kertoo tutkimuksen kulusta. Pääset tutustumaan tutkimustiloihin. Aloitat tutkimuksen täyttämällä muutaman kyselylomakkeen.
  2. Vaihdat yllesi haalarin mittausta varten. Haalarin alle voit jättää omat mukavat, metallittomat vaatteesi.
  3. Kerromme vielä ohjeet mittausta varten. Mittauksen aikana katselet videoita. Video-osioita tulee yhteensä viisi. Ensimmäisessä niistä katselet musiikkivideota, sen jälkeen tulee kolme osiota lyhyempiä videoita, ja viimeisenä yksi pidempi piirretty video. Videoiden välissä voidaan pitää taukoja.
  4. Siirrymme magneettikuvaushuoneeseen. Saat korviisi korvatulpat, vyötäröllesi joustavan hengitysvyön ja sormeesi sykettä mittaavan tarra-anturin.
  5. Asetut mukavasti makuuasentoon, jonka jälkeen liikutamme sinut magneettikuvausputkeen. Putki ulottuu sinua noin vyötärölle asti. Videot näet putken sisällä olevalta näytöltä. Tutkimusavustaja istuu vieressäsi koko mittauksen ajan ja auttaa tarvittaessa keskeyttämään mittauksen.
  6. Mittaus alkaa. Katselet videoita ja niiden välissä kerromme sinulle aina, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mittaus kestää yhteensä noin puoli tuntia. Jos haluat, voit jaloitella mittauksen aikana.
  7. Kun mittaus on valmis, liikutamme sinut ulos putkesta ja pääset vaihtamaan haalarin pois päältäsi.
  8. On keksi- ja mehutauon aika. Samalla täytät vielä yhden kyseylomakkeen.
  9. Kiitos osallistumisesta! Saimme arvokasta tietoa lasten ja nuorten tunteiden kehittymisestä. Toivottavasti kokemus oli sinustakin mukava!
Ennen mittauksen aloittamista kiinnitämme korvatulpat, hengitysvyön ja tarrakiinnitteisen sykemittarin. (Kuva: AMI-keskus, Aalto NeuroImaging, Aalto-yliopisto.)
Mittauksen aikana katselet videoita magneettikuvausputkessa. (Kuva: AMI-keskus, Aalto NeuroImaging, Aalto-yliopisto.)