Perustaidot puhuttavat maailmalla

Aikuisten perustaitoihin – lukutaitoon, numerotaitoihin ja digitaitoihin – ja osaamiseen liittyvät kysymykset eivät puhuta vain suomalaisia, vaan ne ovat olleet pitkään keskustelun aiheena niin Euroopassa kuin muuallakin. OECD:n vuodesta 2008 lähtien toteuttaman aikuisten perustaitoja eri puolilla maailmaa kartoittaneen PIAAC-tutkimuksen jäljiltä pelkästään on havahduttu siihen, että pelkästään Euroopan Unionin alueella jopa 70 miljoonalla aikuisella on puutteelliset perustaidot.

EU:n politiikkaa perustaitojen edistämiseksi esiteltiin 2.5. webinaarissa, joka oli osa maailman aikuiskasvatusjärjestö ICAE:n  osaamiseen keskittynyttä virtuaaliseminaaria. Webinaarissa Paul Holdsworth Euroopan Komissiosta esitteli New Skills Agenda sekä Upskilling Pathways -politiikkaohjelmia, joiden tavoitteena on nostaa aikuisten osaamista ja sitä kautta myös muun muassa tukea työllistymistä.

Perustaidot auttavat Holdsworthin mukaan paitsi työllistymisestä, ne myös tukevat oppimaan oppimista. Euroopan Unionin ohjelmat ovat erityisesti suunnattuja työllistymisen edistämiseen, mutta heikot perustaidot vaikuttavat epäsuotuisasti myös esimerkiksi terveyteen ja kansalaisosallistumiseen, joten ne heikentävät ihmisten mahdollisuuksia monin eri tavoin.

low skills

Webinaarissa ehdittiin myös pohtia perustaitojen merkitystä laajemmin kuin työllistymisen mahdollistajana. Niiden merkitystä kansalaisuuden ja globaalin ymmärryksen rakentajana korosti kommenttipuheenvuoron pitänyt ICAEn hallituksen jäsen Shermaine Barrett Jamaikalta. Perustaidot puhuttavatkin aikuiskouluttajia kaikkialla maailmassa.

Keskustelun moniäänisyys on hyvin havaittavissa seminaarin taustamateriaalina käytetyssä saksalaisen DVV Internationlal -organisaation julkaisemassa Adult Education and Development -julkaisun numerossa 83. Julkaisun antiin palaamme tässä blogissa tarkemmin toiste.

Euroopan alueella perustaitoja edistetään esimerkiksi kumppanuuksia ja hankeohjelmien avulla. Webinaarissa kävi ilmi, että Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamilla hankkeilla on suuri merkitys. Tästä Taito-ohjelmassa onkin kyse!

Englanninkielinen webinaari oli hyvin mielenkiintoinen ja se antaa aikuiskouluttajalle hyvää taustaa ja ymmärrystä siitä, millaiseen kokonaisuuteen työmme liittyy. Tallenne on kaikkien katsottavissa tämän linkin takaa. kannattaa katsoa!

Kommentit

Ranskankielisissä uutisissa oli asiasta artikkeli 19.6.2017- asia siis hyvin ajankohtainen
koko Euroopassa. Harmi kyllä, jutun paperiversio unohtui hotelliimme Brysselissä. enkä
sisältöä muista tarkalleen.

Ira Aaltonen

22.06.2017 09:26