Osallisena verkossa päättyi upeasti Paasitornin tilaisuudessa

Näkymä yleisön takaa, puhumassa Marianne Seppä

Kokonainen perjantai oli varattuna Helsingin Paasitornissa osallisena verkossa-tapahtumalle ja kuulijakuntaa pääkaupunkiseudulla riitti. Pakko mainita, paikan valinta toi historian aivan viereen- nimenomaan täällä sytytettiin punainen valo tornissa sata vuotta sitten sisällissodan alkaessa!

Digitalisuudesta puheen ollen unohtuu usein se hauska ja leikillinen puoli, mitä nyt tuotiin voimakkaasti esiin, kuitenkaan faktoja unohtamatta. Pelillisyyttä korostettiin usealta taholta, mm prof Mikko Kurimon puheenvuorossa jossa myös käsiteltiin puhetta teknologisesta näkökulmasta. PIAAC-tuloksia ja perustaidoista puhui OKM:n Erno Hyvönen ja kehui erityisesti Taikojien lanseeraamaa perustaitotestiä! Sari Ylinen on tutkinut puheenoppimista Hgin YO:n lääketieteellisen tiedekunnan näkökulmasta, ja Mika Sihvonen ja Maarit Mäkinen mainitsivat tilastojen varjossa myös tärkeät arkitodellisuuteen liittyvät asiat kuten mediakriittisyys, sosiaaliset taidot ja arjenhallinta .

Minttu Räty paneutui erityisesti niihin ongelmiin joihin maahanmuuttaja voi törmätä digitalisoidussa maailmassa, ja Henna-Maija Syrjälä nosti upeasti esille vapaaehtois- ja järjestötyön tuloksia kertomalla ”luetaan yhdessä”-verkoston toiminnasta. Vapaaehtoisia löytyy liki seitsemänsataa, ja he olivat myös hyvin edustettuina yleisön joukossa !

Maittavan lounaan jälkeen jakaannuttiin eri työpajoihin, ja oma aikani kului lupsakkaasti Seppo-pelin parissa jota Reka Aarnos osallistavalla tavalla esitteli. Tulipa talo tutuksi korkeutta myöten! Mukava tapa elävöittää opetusta, mutta toki käytettävä harkiten ja vain tutuille ryhmille jotta hyöty olisi sataprosenttinen!

Vaikka osallisena verkossa-hanke nyt päättyikin, on digitalisaatiolle toki jatkokertomuskin- uusi ”Vahvistu verkossa”-hanke toivottavasti esittäytyy myös tällä sivustolla pian!

Kiitos Luksialaisille hyvin läpiviedystä seminaarista ja kevättä kohti niin digitaalisesti kuin luonnossakin!