Lukutaitohaaste 2020: Mikä on täh-hetkesi?

Mikä on täh-hetkesi? lukutaitohaaste 2020

Meillä kaikilla on tähtihetkiä ja täh-hetkiä. Lukutaitoa tarvitaan monenlaisten viestien tulkintaan, eikä kaikki aina suju kuin Strömsössä, olitpa sitten viestin lähettäjä tai sen tulkitsija. Laitoitko vahingossa viestiin hullunkurisen kirjoitusvihreän tai väärän hymiön? Vai ihmettelitkö itse mutkikasta koronatilastoa tai tiedotteen sanavalintaa? Oliko huonekalun kokoaminen ohjeen mukaan ylivoimaisen hankalaa?

Maailman lukutaitopäivää on vuodesta 1967 lähtien vietetty 8. syyskuuta. Lukutaito ei ole pelkästään tekstinlukutaitoa, vaan kykyä ymmärtää monenlaisia viestejä, merkintöjä ja ilmauksia. Meille kaikille tulee arjen tiimellyksessä vastaan sekaannuksen ja hämmennyksen hetkiä kun on kiire, asia ei ole ennestään tuttu tai käytämme muuta kuin äidinkieltämme. Täh-hetken tunnelmiin – siihen huvittaako tilanne vai ottaako aivoon – vaikuttavat lähtökohdat ja onnistumisen kokemukset. Joku voi kuitata mokan nauramalla itselleen. Joku toinen lannistuu: olenpa tyhmä, aina mä mokaan tai en ymmärrä. Silloin voi lohduttautua, ettei ole yksin – ihan kaikille sattuu ja tapahtuu!

Vuoden 2020 lukutaitohaasteessa jaetaan yhdessä huvittavat täh-hetket. Ota kuva täh-hetkestäsi ja laita se someen. Kuva voi olla hymiö, kyltti, kokoamisohje, sanomalehden otsikko tai tiedotteen kappale – vain sinä tiedät! Muista varustaa täh-hetkesi tunnisteilla #lukutaitohaaste20 #lukutaitopäivä #LiteracyDay #tähhetki

Jaa haastetta myös eteenpäin – haasta mukaan työkaverit, Twitter-tutut, sukulaiset ja kummin kaimat!