Hellaan laakeri - Lukemisesta olympialaji!

 

Lukutaito on kansalaistaito! Lukuviikolla 5.–11.4.2021 nostamme esiin lukemisen arvoisia kirjoituksiamme lähivuosilta. Lue lisää Lukuviikosta. Teksti on julkaistu alun perin 24.4.2020.

Reilu viikko sitten Taito-hankkeiden virtuaalikahveilla käytiin vilkasta keskustelua lukemisesta. Kirjoittelin keskustelun aikana hajanaisia muistiinpanoja ja havahduin myöhemmin siihen, että niistä nousi esiin monenlaisia tunteita. Yksi keskustelijoista oli surullinen lastensa puolesta, joiden hän uskoi olevan sitä sukupolvea, joka ei tule samaan yhtä suuria lukukokemuksia kuin hän itse. Toinen paheksui, kun maahanmuuttajien kielenopetuksessa ei juurikaan ehditä panostaa lukemiseen.  Toisaalta lukemista tarkasteltiin kuin urheilusuoritusta, jota mitataan vauhdilla ja määrillä. Omaa verkkaista tempoa, viipyilyä ja vähäisiä sivumääriä ei pidetty minään puolison rinnalla, joka on oikea lukijoiden lukija. Hän porhaltaa teokset läpi lähes kuin Paavo Väyrynen, joka kertoo lukeneensa Dostojevskin koko tuotannon viikonlopussa.

Sinänsä urheilu ja kirjallisuus eivät ole niinkään kaukana toisistaan kuin äkillisesti voisi ajatella. Vuosina 1912-1948 kirjallisuus, kuten myös musiikki, kuvanveisto, arkkitehtuuri ja maalaustaide, oli olympialajina. Kirjallisuudessa oli kolme kategoriaa: epiikka, lyriikka ja näytelmäkirjallisuus, joihin osallistuvien teosten pituus sai olla korkeintaan 20 000 sanaa – ehkä siinä 40 A4-arkkia tekstiä. Aivan konkreettisesti suomalaista urheiluhistoriaa ovat kirjoittaneet  Aale Tynni ja Urho Karhumäki, jotka kumpikin ovat olympialaisten kultamitalisteja. Karhumäki nousi epiikkasarjan mestariksi teoksellaan Avoveteen Berliinissä vuonna 1936 ja Tynni puolestaan voitti lyriikkasarjan Lontoossa vuonna 1948 runollaan Hellaan laakeri. Lisäksi Aale Tynni on ainoa nainen, joka on saanut kultamitalin olympialaisten taidelajeissa.

Olisiko olympialaisten aika ottaa sekuntien ja metrien rinnalle myös kamppailu sanoista? Lukeminen voisi olla laji, jossa suomalaiset pärjäävät! Sitä miettiessäsi kuuntele suuren suomalaisen olympiavoittajan tarina tästä linkistä.

 

Hyvää lukuviikon viikonloppua,

Ritva Hyttinen, Turun ammattikorkeakoulu