18-vuotiaana Shruti Dharwadkar ryhtyi toimiin, jotta voisi pelastaa Intian Maharashtran osavaltiossa sijaitsevan Uruli Kanchan kylän kaatopaikaksi joutumiselta. Kymmenen vuotta myöhemmin Shrutista tuli yrittäjä ensimmäisessä polvessa, ja lisäksi hän suoritti viestinnän ja suhdetoiminnan maisterin tutkinnon Italiassa.
Muoti- ja vähittäismyyntiteollisuudessa mukana ollessaan Shruti alkoi ymmärtää, millainen vaikutus teollisuudella on maapalloon.
Edistetään tekstiiliteollisuuden kestävyyttä monin tavoin
”Intohimo tehdä osani ympäristön hyväksi sai minut perustamaan Moriko Organic -nimisen yrityksen Intiassa. Kuuden vuoden yrittäjyysmatkani aikana olen ideoinut, suunnitellut ja lanseerannut luonnonmukaisen ja kestävän kehityksen mukaisen lastenvaatemerkin, joka noudattaa maailmanlaajuisia tekstiilien kestävyysstandardeja. Tämä antoi minulle myös mahdollisuuden hyödyntää viestintäosaamistani edistääkseni kestävän kehityksen merkitystä tekstiiliteollisuudessa”, hän kuvailee.
Vaikka Moriko Organic oli vain pieni pisara meressä, Shruti ajatteli jatkuvasti eettisesti valmistetun tuotteensa elinkaarta: Mitä todella tapahtui sen jälkeen, kun tuote lähti meiltä? Saiko se aiotun pitkän käyttöiän vai hylättiinkö se, ja asuuko se nyt mahdollisesti jollain Uruli Kanchanin kaltaisella kaatopaikalla?
”Mielessäni oli useita kysymyksiä, jotka valvottivat minua öisin. Tiesin, että minun oli syvennyttävä kiertotalouteen ja sen liiketoimintamalleihin ja siihen, miten voin auttaa luomaan vihreämmän ja vastuullisemman yhteiskunnan. Tämä tutkimusorientoitunut asenne toi minut toiselle puolelle maailmaa Suomeen syventämään tietojani ja taitojani kiertotalouden alalla.”
Sanskriittisen lauseen viisaus: ”Koko maapallo on vain yksi perhe”
Shruti kertoo, että hän on aina hakenut elämäänsä inspiraatiota erilaisista filosofioista.
”Olipa kyseessä sitten nicherin-buddhalaisuuden periaate ’Monta kehossa, yksi mielessä’, jossa puhutaan toistensa ainutlaatuisten ominaisuuksien ja kykyjen kunnioittamisesta ja samalla työskentelystä sopusoinnussa toistensa heikkouksien kompensoimiseksi, tai johtava periaate ’Vasudaiva Kutumbakam’ – osa sanskritin kielen lauseesta, joka tarkoittaa ’Koko maapallo on vain yksi perhe’. Vasudaiva Kutumbakamin filosofian myötä uskon, että olen yksi muutoksen tekijöistä, jotka auttavat vaikuttamaan myönteisesti tulevaisuuteen.
Shrutin tavoitteena on tukea mahdollisimman monia yrityksiä niiden kestävän kehityksen matkalla ja auttaa niitä saavuttamaan tavoitteensa.
”Jotta voisin jonain päivänä pelastaa vielä monta ’Uruli Kanchania’ kaatopaikoilta.”
MBA-opintojen ja SUSTAFIT-tutkimustyön yhdistäminen
Shruti sai tietää SUSTAFIT-tutkimushankkeesta erään intensiivisen opintoviikon aikana.
”Meille esiteltiin SUSTAFITia. Pian sen jälkeen sain tietää, että minun olisi mahdollista työskennellä hankkeessa. Autoin liiketoimintaan ja verkostoitumiseen liittyvissä töissä, jotka kuuluivat hankkeen työpaketti numero yhteen ”Sustainable Nonwovens.”
Shruti teki hankkeessa kansainvälistä tutkimustyötä 6-7 kuukauden ajan.
”Uskon, että toin projektiin paljon energiaa ja päättäväisyyttä. Odotin innolla uusia tehtäviä ja jatkoin sitkeästi eteenpäin silloinkin kun oli vaikeaa.”
Työssä oli muutamia haasteita, joista Shruti kuitenkin selvisi TAMKin mentorin ja ammattitaitoisen projektiryhmän avulla.
”Koska tutkimus oli vasta alussa, kohtasimme joitakin alkuvaikeuksia. Yksi näistä oli suhteiden luominen eri puolilla maailmaa toimiviin ihmisiin, jotka auttaisivat meitä tutkimustyössä. Mutta ei mitään sellaista, mistä emme olisi selvinneet. Työskentelin loistavan mentorin kanssa, joka ohjasi minut jokaisen haasteen läpi helposti. Myös tiimillä, jonka kanssa työskentelimme, oli erilaisia taitoja, mikä pelasti meidät liiallisilta yllätyksiltä.”
Paljon oppia kestävästä kehityksestä ja ihmisistä
MBA-riskienhallinnan ja kiertotalouden opintojensa aikana Shruti koki opiskelun ja työskentelyn innostavaksi ja hedelmälliseksi.
”Oli mielenkiintoista opiskella ja työskennellä eri alojen ihmisten kanssa. Opiskelu ja työskentely erilaisten luokkatovereiden kanssa auttoi ymmärtämään kestävyysaiheita paremmin.”
TAMKissa ollessaan Shruti oppi myös suomalaisen työkulttuurin hienouksia. Hänen mielestään on hyödyllistä tietää, miten erilaisia taitoja voi hyödyntää, jotta tutkimuksesta saadaan paras mahdollinen hyöty irti ja jotta voi jatkuvasti ponnistaa tekemään ja työskentelemään paremmin. Tästä on hänelle hyötyä myös tulevaisuudessa.
Shrutin tulevaisuuden suunnitelmat liittyvät vahvasti kestävään kehitykseen.
”Aion integroitua suomalaiseen työelämään, toivottavasti yritykseen, joka asettaa kestävyyden etusijalle ja joka arvostaa työelämässä keräämiäni taitoja.”
SUSTAFIT (Sustainable fit-for-purpose nonwovens) -tutkimushankkeemme pohjaa vahvasti kestävän kehityksen tavoitteisiin ja kuuluu Business Finlandin Bio & Circular Finland -ohjelmaan. Tavoitteenamme on etenkin kuitukankaiden tuottamien ympäristövaikutusten vähentäminen. Tuotamme laaja-alaisesti uutta teoreettista ja kokeellista tietoa kuitukankaiden tuotesegmenttikohtaisista kestävyysstrategioista. Hankkeen toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), VTT ja Aalto-yliopisto. Mukana on myös useita partnereita ja yhteistyökumppaneita. Tutkimusprojektin rahoittavat Business Finland, tutkimusosapuolet ja osallistuvat yritykset.
Teksti: Shruti Dharwadkar ja Hanna Ylli
Kuva: Kurush Umrigar