Korkeasti koulutetut työtä hakemassa

Korkeakoulutetuilla työnhakijoilla riittää tarinoita, kokemuksia, osaamista ja ennen kaikkea motivaatiota.

Teksti: Kristiina Lilja
Kuva: Rawpixel / Freepik.com

Työnhakijoiden kiinnostusta ja kuhinaa

Olin talvella kollegoiden kanssa 45 + työttömille, työnvaihtajille ja uutta uraa suunnitteleville tarkoitetussa UusioUra -tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla. Työtä ja koulutuksia hakevia ihmisiä vilisi siellä kuin muurahaisia keossa. Tampereen korkeakouluyhteisön ständille joukosta hakeutui ihmisiä, jotka tulivat kyselemään yliopiston ja ammattikorkeakoulun ajankohtaisesta koulutustarjonnasta ja juttelemaan omista tilanteistaan. Tarinoita, kokemusta, osaamista ja valtavasti motivaatiota. Jokaisen viesti kiteytyi lopulta samaan pyyntöön: kerro minulle mitä minun tulisi opiskella työllistyäkseni haluamaani työhön?

Samanlainen ilmiö toistui keväällä Tampereen yliopiston aulassa, kun olimme pitämässä infoa Tampereen korkeakouluyhteisön uudesta Piece of Work -työvoimakoulutusohjelmastamme. Aula oli sielläkin sakeana väkeä jo lähes puoli tuntia etukäteen. Koulutuksesta kiinnostuneiden motivaatio oli selvästi korkealla. Mieleeni jäi eräs herrashenkilö, joka haki oikein tuolin ja kysyi: ”Saanko tulla istumaan tähän sinun vastaanotollesi?” Annoin luvan. Ja sitten aloin kuunnella hänen tarinaansa.

Vastaanotolle tulijoita riitti. Tarinoita oli yhtä monta kuin kertojaa. Hakijoiden tarpeet uuden osaamisen hankkimisen suhteen olivat myös hyvin yksilöllisiä. Osalla oli jo tarkkojakin ajatuksia, mihin yrityksiin tai organisaatioihin he haluaisivat työllistyä, ja osalla oli vielä paljon mahdollisuuksia avoinna. Monenlaista osaamista oltiin valmiita päivittämään, kun vain tiedettäisiin spesifimmin mitä työnantajien näkökulmasta olisi tarpeen.

Helsingin tilaisuus veti väkeä liki 5000 ihmistä. Tampereen luvut olivat hämäläisittäin hitaammat, mutta samanlainen innostus oli havaittavissa. Mistä kaikki tämä kiinnostus ja kuhina kertovat? Näiden viimeaikaisten tilaisuuksien perusteella tein seuraavia havaintoja:

  • Korkeasti koulutetut työtä etsivät ovat hyvin motivoituneita, sitoutuneita ja tarmokkaita
  • Työnhakijat tarvitsevat henkilökohtaista palvelua, kannustusta ja ohjausta
  • Työnhakijat tarvitsevat henkilökohtaisesti räätälöityjä koulutuspaketteja, joissa huomioidaan sekä työnhakijan että potentiaalisen työnantajan tarpeet

Yritysten ja työntekijöiden tarpeisiin perustuva koulutusmalli

Yllä kuvatuista kolmesta elementistä Tampereen korkeakouluyhteisö on rakentanut yksilöllisen ja joustavan Piece of Work -ohjelman yhteistyössä ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa. Tämän aktiivisen mallin rakentamisessa keskeistä on ollut myös työnantajien kanssa käydyt keskustelut. Työnantajille malli on joustava. Yrityksille ja organisaatioille onkin jatkuvasti avoinna oleva haku Piece of Work –ohjelmaan. Osallistumalla mukaan ohjelmaan yritykset helpottavat osaavan työvoiman rekrytointia ja pääsevät samalla vaikuttamaan myös tämän koulutusmallin jatkokehitykseen.

Piece of Work -ohjelmaan on tähän mennessä tullut mukavasti kyselyjä. Ensimmäisen hakuprosessin lopullinen hakijasaldo selviää elokuun aikana. Hakijoiden määrää enemmän minua kiinnostavat kuitenkin hakijoiden tarpeet ja tavoitteet niin yritysten kuin koulutukseen hakeutuvien osalta. Se määrittää lähtökohdat toiminnalle. Me kouluttajan järjestäjät odotamme jo innostunein mielin toteutuksen alkamista.

Kirjoittaja on TAMK EDUn asiakkuuspäällikkö ja mukana kehittämässä Piece of Work -ohjelmaa.